Search
Close this search box.
Search

RIVM waarschuwt voor risico’s nieuwe technologie – Nieuwsoverzicht van 24 november

Verder: Nanorobots uit het bloed te halen met chip - 3D MRI herkent vroege indicator beroerte - deel dit met #eHealth en #icthealth

RIVM waarschuwt voor risico’s van nieuwe technologieën

Een draadloze pacemaker die direct in de hartkamer wordt geïmplanteerd, de morcellator die wordt gebruikt bij het verwijderen van vleesbomen, 3D technologie die wordt gebruikt voor diagnostiek of nieuwe snijapparatuur… Er komen allerlei nieuwe technieken beschikbaar in ziekenhuizen. Soms is de technologie niet genoeg getest of zijn de gebruikers niet genoeg getraind in het gebruik ervan. Dat staat in het rapport waarmee de RIVM waarschuwt voor het te snel introduceren van nieuwe technologieën.

De draadloze pacemaker is soms lastig te plaatsen. Mechanische problemen en plaatsingsproblemen kunnen leiden tot ernstige gezondheidsschade. Over de morcellator zijn meldingen gedaan die lieten zien dat het apparaat aanwezige kwaadaardige kankercellen kan losmaken. Maar deze cellen kunnen vervolgens niet worden verwijderd. In het rapport staan nog meer voorbeelden van risico’s. Zoals bijvoorbeeld een gebrek aan Wi-Fi capaciteit of een instabiel netwerk voor bewakingsapparatuur. Tegelijkertijd worden er nu zoveel waarden gemeten dat er gevaar voor overprikkeling ontstaat. Het gevolg daarvan is dat er niet altijd goed gereageerd wordt op ‘alarmen’. 

Het RIVM pleit er dan ook voor dat medische technologieën zorgvuldig worden geïntroduceerd in de instelling, zodat de gebruiker goed op de hoogte is van de mogelijkheden en beperkingen van het apparaat.

Nanorobots uit het bloed te halen met nieuwe chip

Wetenschappers van de Universiteit van Californië hebben een chip ontwikkeld die nanodeeltjes uit bloedplasma filtert. Daarmee kunnen in de toekomst Nanorobots uit het bloed worden verwijderd. De chip (zo groot als een stuiver) gebruikt een elektrisch veld en haalt alle onnatuurlijke deeltjes uit het bloed.

"Dit is het eerste voorbeeld waarmee we heel veel verschillende nanodeeltjes kunnen isoleren met een minimale manipulatie. De techniek is veelzijdig en kan in allerlei verschillende processen worden ingezet", aldus onderzoeker Stuart Ibsen tegenover de Engineer. "Het is verbazingwekkend dat deze methode werkt zonder dat we plasmasamples of de nanodeeltjes moeten modificeren. "

Het artikel is gepubliceerd in Small (PDF). 

Vroege indicator van beroerte bij diabetespatiënten herkenbaar met 3D MRI

Diabetespatiënten zijn mogelijk drager van een vernauwing van de halsslagaders ten gevolge van ophoping van cholesterol (een plaque). Dat blijkt uit onderzoek van Tishan Maraj, M.B.B.S., imaging analyst aan het Sunnybrook Research Institute en M.Sc. candidate aan de University of Toronto. De onderzoekers gebruikten 3D MRI om de halsslagaders te onderzoeken op intraplaque hemorrhage (IPH), een indicator van vergevorderde vernauwing.

"Het was verbazingwekkend dat zoveel diabetespatiënten dit hadden", aldus Tishan Maraj. "We wisten al dat mensen met diabetes drie tot vijf keer zoveel kans hebben op een beroerte, dus wellicht is IPH een indicator die opgevolgd zou moeten worden. Hoewel je IPH niet kan behandelen, kan je de patiënten wel beter in de gaten houden."

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?