Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

RIVM waarschuwt voor risico’s nieuwe technologie – Nieuwsoverzicht van 24 november

Verder: Nanorobots uit het bloed te halen met chip – 3D MRI herkent vroege indicator beroerte – deel dit met #eHealth en #icthealth

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

RIVM waarschuwt voor risico’s van nieuwe technologieën

Een draadloze pacemaker die direct in de hartkamer wordt geïmplanteerd, de morcellator die wordt gebruikt bij het verwijderen van vleesbomen, 3D technologie die wordt gebruikt voor diagnostiek of nieuwe snijapparatuur… Er komen allerlei nieuwe technieken beschikbaar in ziekenhuizen. Soms is de technologie niet genoeg getest of zijn de gebruikers niet genoeg getraind in het gebruik ervan. Dat staat in het rapport waarmee de RIVM waarschuwt voor het te snel introduceren van nieuwe technologieën.

De draadloze pacemaker is soms lastig te plaatsen. Mechanische problemen en plaatsingsproblemen kunnen leiden tot ernstige gezondheidsschade. Over de morcellator zijn meldingen gedaan die lieten zien dat het apparaat aanwezige kwaadaardige kankercellen kan losmaken. Maar deze cellen kunnen vervolgens niet worden verwijderd. In het rapport staan nog meer voorbeelden van risico’s. Zoals bijvoorbeeld een gebrek aan Wi-Fi capaciteit of een instabiel netwerk voor bewakingsapparatuur. Tegelijkertijd worden er nu zoveel waarden gemeten dat er gevaar voor overprikkeling ontstaat. Het gevolg daarvan is dat er niet altijd goed gereageerd wordt op ‘alarmen’. 

Het RIVM pleit er dan ook voor dat medische technologieën zorgvuldig worden geïntroduceerd in de instelling, zodat de gebruiker goed op de hoogte is van de mogelijkheden en beperkingen van het apparaat.

Nanorobots uit het bloed te halen met nieuwe chip

Wetenschappers van de Universiteit van Californië hebben een chip ontwikkeld die nanodeeltjes uit bloedplasma filtert. Daarmee kunnen in de toekomst Nanorobots uit het bloed worden verwijderd. De chip (zo groot als een stuiver) gebruikt een elektrisch veld en haalt alle onnatuurlijke deeltjes uit het bloed.

"Dit is het eerste voorbeeld waarmee we heel veel verschillende nanodeeltjes kunnen isoleren met een minimale manipulatie. De techniek is veelzijdig en kan in allerlei verschillende processen worden ingezet", aldus onderzoeker Stuart Ibsen tegenover de Engineer. "Het is verbazingwekkend dat deze methode werkt zonder dat we plasmasamples of de nanodeeltjes moeten modificeren. "

Het artikel is gepubliceerd in Small (PDF). 

Vroege indicator van beroerte bij diabetespatiënten herkenbaar met 3D MRI

Diabetespatiënten zijn mogelijk drager van een vernauwing van de halsslagaders ten gevolge van ophoping van cholesterol (een plaque). Dat blijkt uit onderzoek van Tishan Maraj, M.B.B.S., imaging analyst aan het Sunnybrook Research Institute en M.Sc. candidate aan de University of Toronto. De onderzoekers gebruikten 3D MRI om de halsslagaders te onderzoeken op intraplaque hemorrhage (IPH), een indicator van vergevorderde vernauwing.

"Het was verbazingwekkend dat zoveel diabetespatiënten dit hadden", aldus Tishan Maraj. "We wisten al dat mensen met diabetes drie tot vijf keer zoveel kans hebben op een beroerte, dus wellicht is IPH een indicator die opgevolgd zou moeten worden. Hoewel je IPH niet kan behandelen, kan je de patiënten wel beter in de gaten houden."

Openingsmanifestatie 2021
Wilt u op 17 juni 2021 ook naar de ICT&health Openingsmanifestatie? Entreekaarten zijn gratis maar op is écht op! Dus wacht niet en meld u snel aan.

KPN Zorgdomotica

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen