Robot maakt bereiding chemotherapie efficiënter en veiliger

27 mei 2024
Robotica
Nieuws

Bereidingsrobot voor medicijnen Amico assisteert sinds vorige week in het St. Antonius Ziekenhuis bij het samenstellen van medicatie. De robot is gespecialiseerd in het nauwkeurig maken van onder meer chemotherapieën voor kankerpatiënten. Voorheen werd het bereiden van chemokuren altijd door apothekersassistenten gedaan. Een arbeidsintensieve klus die nauwkeurig moet gebeuren. Het St. Antonius behoort daarmee tot een handjevol ziekenhuizen in Nederland dat over een dergelijke machine beschikt.

Nu robot Amico het voorbereidingswerk grotendeels overneemt van de assistenten, hebben de zij meer tijd voor andere, complexere bereidingen. Bovendien maakt Amico het werken voor hen veiliger, want de robot verkleint de kans op onbedoelde blootstelling aan chemotherapie. Ook helpt de robot bij het opvangen van de groeiende vraag naar zorg en de krapte op de arbeidsmarkt voor apothekersassistenten.

Duurzaam

Daarnaast werkt Amico duurzaam. De machine is zo ingericht dat de restanten in slechts deels gebruikte flacons voor een volgende bereiding kunnen worden benut. Bij handmatige bereiding moesten dergelijke restanten worden weggegooid. Op jaarbasis hoeft het ziekenhuis daardoor veel minder flacons in te kopen. Dat is voor hen een enorme besparing en minder belastend voor het milieu. Ook verkleint het volgens het ziekenhuis de veelvoorkomende leveringstekorten.

Robots in apotheken

Op meerdere plaatsen in Nederland zijn inmiddels grote medicatierobots in gebruik genomen. In de Kempenhebben bijvoorbeeld een aantal samenwerkende huisartsenposten en de Centrale Dienstapotheek Eindhoven, samen met het Máxima MC, een medicijnrobot in gebruik genomen voor patiënten in de regio. De robot staat bij de Dienstapotheek de Kempen op de locatie Veldhoven van het Máxima MC. Patiënten kunnen daar terecht voor het afhalen van standaardmedicatie, maar ook voor het afhalen van spoedmedicatie in de avonduren en in het weekend.

Medicatieveiligheid

Ook in de ziekenhuizen zelf rukken de medicatierobots op. In mei 2023 werd bij Amphia bijvoorbeeld een innovatief robotsysteem gepresenteerd dat de distributie van medicijnen grotendeels automatiseert. De inzet van dit systeem komt aantoonbaar ten goede aan de medicatieveiligheid. Ten aanzien van veiligheid bij medicatiegebruik wordt techniek steeds vaker ingezet.

Zo maken medewerkers van ouderenzorgorganisaties Aafje en Laurens in Rotterdam sinds kort gebruik van een speciale medicatie-app om het gebruik van medicijnen, vooral bij ouderen, veiliger te maken. Deze technologische ondersteuning vervangt de ouderwetse papieren medicatielijst en zorgt ervoor dat thuiszorgmedewerkers altijd toegang hebben tot een actuele digitale toedienlijst.