Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Robot ontlast medewerkers apotheek Radboudumc

Bij de Apotheek van het Radboudumc is een robot in gebruik genomen die een deel van het fysiek belastende werk van de medewerkers overneemt. Het betreft het klaarmaken voor gebruik van de zogenoemde elastomeerpompen. Dit zijn infuuspompen die door patiënten thuis zelfstandig gebruiken om geneesmiddelen toe te dienen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Omdat voor het gebruik geen elektronische infuuspomp nodig is zijn de elastomeerpompen zeer gewild en gebruiksvriendelijk. Zo’n tien jaar geleden hoefden slechts enkele van deze pompen per dag voorbereid te worden. Tegenwoordig zijn dat er in het Radboudumc alleen al honderden per week. De nieuwe robot apotheker is dus meer dan welkom.

De robot die daar nu bij assisteert, is op zichzelf niet heel bijzonder. Dat geldt wel voor het werk dat hij verricht. Het is wereldwijd de eerste in zijn soort die ingezet wordt bij maken van elastomeerpompen. Als gevolg daarvan kloppen collega-apothekers van over heel de wereld nu bij het Radboudumc aan, aldus het universitair ziekenhuis.

Een ‘leertraject’ van twee jaar

In 2018 arriveerde de robot in het Radboudumc, maar het was geen kwestie van de ‘stekker erin en werken maar’. Sinds 2018 zijn de apothekers, samen met de afdeling ICT en artsen, aan de slag gegaan met het valideren van het apparaat en de communicatie van de robot met de ICT-systemen.

Met andere woorden, de robot heeft een leertraject van twee jaar doorlopen voordat hij zijn nieuwe taken helemaal onder de knie had. “Dat is nu allemaal gelukt en na uitgebreide tests zijn we er nu zeker van dat de robot op een goede en veilige manier ons werk kan overnemen”, zegt ziekenhuisapotheker Nicole Vink.

Robot gaat geen personeel vervangen

“Voor het functioneren van de robot blijft mensenwerk noodzakelijk. De robot moet worden beladen, de producten moeten worden gewogen, van nummers worden voorzien en gescand. Allemaal mensenwerk. Maar doordat de robot het fysiek zware vulwerk overneemt, komt er wel ruimte om deze apotheek medewerkers ook voor andere werkzaamheden in te zetten. En daar zijn we alleen maar blij mee, want apotheekmedewerkers zijn schaars op de arbeidsmarkt,” aldus Nicole Vink.

Dat de inzet van robots in de zorg niet leidt tot het vervangen van mensenhanden is inmiddels al meerdere keren aangetoond. Robots kunnen assisteren bij het uitvoeren van zware taken, zoals in Apotheek van het Radboudumc en in de OK. Daarnaast zijn er ook al genoeg voorbeelden van sociale robots die assisteren bij de zorg voor ouderen op momenten dat hun menselijke collega’s de handen vol hebben met andere taken.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen