Search
Close this search box.
Search

Robot ‘verpleger’ Nao aan de slag op afdeling Geriatrie

Uiterlijk is Nao een mensachtig bewegende interactieve robot zoals die de afgelopen jaren al vaker, met name op tech events, te zien waren. Het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft Nao 'in dienst genomen' als interactief maatje die patiënten tijdens een verblijf in het ziekenhuis afleiding biedt en stimuleert om te blijven bewegen. Bewegen en afleiding dragen immers bij aan het herstel eng verminderen het risico op acute verwardheid.

Nao is gestart op de Geriatrische Trauma Unit van het Reinier de Graaf ziekenhuis. Later is het de bedoeling dat hij ook ingezet zal worden op andere afdelingen. De robot is het resultaat van een samenwerking tussen het Reinier de Graaf ziekenhuis, RoboValley en de Rabobank.

Afgestemd op patiëntbehoefte

De afgelopen vier maanden is de robot door patiënten en zorgverleners in het ziekenhuis getest. Onder begeleiding van programmeurs van startup Interactive Robotics is Nao afgestemd op de behoefte van ouderen. Hij is voorgeprogrammeerd om patiënten in groepsverband op interactieve manier te vermaken met spel, zang en dans. Nao kan bijvoorbeeld Oud Hollandse liedjes zingen en taalspelletjes spelen.

De programmeertaal is zo toegankelijk en gebruiksvriendelijk gemaakt dat medewerkers van het ziekenhuis de robot zelf kunnen programmeren en aanpassen op de wensen en interesses van patiënten.

Positief effect robot Nao

“We proberen onze patiënten op allerlei manieren in beweging te krijgen en hun verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Mede dankzij de steun van de Rabobank kunnen we hier ook deze robot voor inzetten. Zo ontlasten we onze medewerkers en patiënten vinden het erg leuk om mee te doen.” Dat zegt Carina Hilders, directeur van het Reinier de Graaf ziekenhuis, die onder de indruk is van het positieve effect dat de robot heeft op kwetsbare ouderen.

“Tijdens gesprekken met Reinier de Graaf kwam naar voren dat er veel innovatie plaatsvindt voor de patiënt, maar dat er ook veel behoefte is aan innovaties die het verzorgend personeel helpen en ondersteunen. We zien dit als een oproep voor andere innovatieve ondernemers om na te denken hoe het verzorgend personeel kan worden ontlast, zodat er meer tijd is voor zorg van de patiënt”, aldus Tjerk-Martijn Mulder, directievoorzitter van de Rabobank.

Robots in de zorg

Het CBS berekende onlangs dat in 2018 pas 1 procent van de zorginstellingen gebruik maakten van robotica. En dan met name ter ondersteuning van chirurgie en op sociaal gebied. De ervaringen met robots in ziekenhuizen zijn doorgaans zeer positief, zoals het AMC onlangs ook nog meldde.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
Volg jij ons al?