Search
Close this search box.
Search

Robotarm veiliger voor mens door ‘huid’ van sensors

De TU Delft heeft samen met andere partijen een prototype van een robotarm ontwikkeld die volledig is bedekt met sensoren. Daardoor zijn mogelijke botsingen tussen mensen en de robotarm in een werkomgeving, in principe automatisch te voorkomen. Robotica wordt steeds meer toegepast, in industriële omgevingen maar ook in de zorg.

Op het evenement RoboBusiness Europe 2017 (van 19 t/m 21 april in Den Haag en Delft), worden bezoekers begroet door een robotarm die volledige bedekt is met sensoren, waarmee onder meer de afstand van de robotarm tot objecten of personen gemeten kan worden. De robotarm, ontwikkeld door de TU Delft in samenwerking met een groot aantal partners, is een van de opbrengsten van het EU-project Factory in a Day.

Veiligheid voor mensen

Een belangrijk aspect bij Factory in a Day is volgens de TU Delft de veiligheid voor mensen bij het samenwerken van robots (zowel robotarmen als mobiele robots). Een manier om botsingen van robots met mensen in de werkomgeving te voorkomen, is het plaatsen van sensoren op de robot, die de afstand tot objecten waarnemen.

Daarvoor heeft de Technische Universität München een ’huid’ van sensoren ontwikkeld. Hierdoor kan de robot met een intelligente aansturing zelf contact of botsingen met mensen vermijden. De TU Delft heeft zich vooral gericht op de software (open source) voor deze robotarm en op de integratie van alle systemen. Het systeem met sensoren is in principe van toepassing op robotarmen in allerlei toepassingen.

 “Er zijn al wel methodes om de veiligheid rond bewegende robots te vergroten, maar nog niet op deze slimme en efficiënte manier, “aldus onderzoeker Carlos Hernandez Corbato van de TU Delft. “De sensoren meten druk, afstand, versnelling en temperatuur. Deze robotarm heeft bovendien als groot voordeel dat hij zelfkalibrerend is.”

Laatste prototype

De robotarm is nog in ontwikkeling; in september, bij de afsluiting van Factory in a Day, volgt het laatste prototype. Het midden- en kleinbedrijf in Europa maakt zelden gebruik van geavanceerde robottechnologie. Het EU-project ‘Factory in a Day’ probeert daar verandering in te brengen door het ontwikkelen van een flexibel, leasebaar en goedkoop robotica-systeem. Het internationale consortium bestaat uit zestien partners en de TU Delft is de penvoerder.

RoboBusiness Europe 2017

De robotarm is te zien bij het evenement RoboBusiness Europe in Den Haag en Delft. Het evenement verenigt de vakbeurzen en congressen RoboBusiness Europe, TUS Expo en ROS-Industrial Summit en wordt daarmee één van de grootste robotica-evenementen ter wereld.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?