Robotica krijgt bij ruim helft Nederlandse zorginstellingen aandacht

52 procent van de Nederlandse zorginstellingen houdt zich bezig met robotica. Dat betekent dat er al initiatieven zijn ontplooid om robotica toe te gaan passen, dat er pilots lopen of dat er serieus over de inzet van robots voor zorg- of medische taken wordt nagedacht. Dat concludeert adviesbureau Quint Wellington Redwood op basis van een eigen onderzoek onder 40 IT-beslissers in de zorg.

In het onderzoek blijkt onder meer uit 30 diepte-interviews dat robotica-technologie nog nergens volledig worden ingezet. Er wordt wel gesproken over een duidelijke toegevoegde waarde, maar dan vooral in toekomstige termen. Sommige instellingen zijn op één of meer afdelingen begonnen met het inzetten van robots zoals de humanoïde Zora-robot, onder meer om ouderen te activeren.

Verschil tussen cure en care

Er is een duidelijk verschil in hoe ‘care’ en ‘cure’  instellingen mogelijke toepassingen van robotica of domotica (zoals smart building applicaties) domotica in hun domein zien. Binnen care is men al aan het experimenteren of bevinden de technologieën zich al in de testfase. Binnen cure is er nog weinig sprake van pilots.

Volgens Quint Wellington Redwood kan dit er mee te maken hebben dat zorginstellingen meer repeterende handelingen hebben bij een minder dynamisch cliëntenbestand. Robots zijn in dat geval wellicht iets eenvoudiger effectief in te zetten. In zowel cure- als care-organisaties heeft 14 procent overigens nog geen interesse om robotica in te zetten.

""

Een flink deel van het onderzoek ging over outsourcing van IT. In vergelijking met een eerdere studie blijkt dat het aantal zorginstellingen dat (een deel van de) IT wil gaan outsourcen, in een jaar tijd gestegen is van 61 naar 71 procent. De belangrijkste reden hiervoor is de verwachting dat outsourcing de kwaliteit van de IT juist verhoogd. Voor 16 procent van de IT-beslissers zijn flexibele kosten door outsouring een beweegreden, terwijl 15 procent stelt zich door outsourcing beter te kunnen focussen op de kernactiviteiten.

""

Voor wat betreft het gebruik van publieke clouddiensten lijkt het vertrouwen in de veiligheid van deze diensten wel te zijn gegroeid. Toch bestaan er nog altijd veel zorgen, bijvoorbeeld over waar data worden opgeslagen. Zo dienen privacygevoelige gegevens zoals patiëntgegevens opgeslagen te zijn in een cloudomgeving binnen de EU.

De studie biedt verder nog enkele aanbevelingen:

  • Zorg ervoor dat outsourcing past in een breder, strategisch kader.
  • Maak gebruik van beschikbare kennis en ervaring buiten de eigen organisatie.
  • Beschouw cloud als een middel en niet als doel.
  • Onderzoek waar een cloudoplossing waarde toevoegt, bijvoorbeeld middels een ‘cloud readyness assessment’.

Het onderzoek van Quint richt zich op de trends en ontwikkelingen rondom outsourcing van IT, digitale transformatie, robotisering, domotica en cloud bij zorgorganisaties, zowel in de ‘Care’ als de ‘Cure’. Ruim 40 senior IT-beslissers van Nederlandse zorginstellingen-zowel in de cure als de care -hebben hun medewerking aan het onderzoek verleend.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?