Search
Close this search box.
Search

Robotrollator LEA helpt patiënten Sint Maartenskliniek bij revalidatie

De Sint Maartenskliniek heeft een gerobotiseerde rollator in gebruik genomen. Onder de naam LEA gaat deze persoonlijke zorg-assistent patiënten op de afdeling neurorevalidatie ondersteunen met hun herstel. Voorlopig gaat het om een proef.

Dinsdag 24 oktober is LEA in de Sint Maartenskliniek in ontvangst genomen. LEA is een afkorting van ‘The Lean Empowering Assistent’, een persoonlijke zorg-assistent in de vorm van een rollator. LEA kan volgens de Sint Maartenskliniek revalidatiepatiënten meer stabiliteit, veiligheid en gemak bieden tijdens het lopen en dagelijks functioneren.

De zorgrobot wordt gedurende een periode van een aantal weken op de afdeling neurorevalidatie in de Sint Maartenskliniek gebruikt door patiënten, onder begeleiding van fysiotherapeuten en ergotherapeuten. Het systeem wordt geleverd door Robot Care Systems (RCS).

Extra ondersteuning bij revalidatie

Met LEA krijgen patiënten extra ondersteuning bij hun looptherapie. Naar verwachting zal dit de loopvaardigheden tijdens de revalidatie versnellen. Ook verwacht de kliniek dat patiënten door het gebruik van LEA een groter zelfstandigheidsniveau bereiken. Daarnaast kan LEA patiënten helpen om zelfstandig te oefenen.

“Diverse internationale gebruikerstesten hebben uitgewezen dat LEA bijdraagt aan een goede en veilige manier van oefenen. We zijn dan ook erg blij dat we LEA mogen uitproberen,” vertelt Nydia van As, coördinator paramedici van de Sint Maartenskliniek.

Werken aan geschiktheid

De Sint Maartenskliniek is ontwikkelpartner van Robot Care Systems (RCS) op het gebied van revalidatiegeneeskunde. Het doel is om samen de huidige versie van LEA meer geschikt te maken voor revalidatiepatiënten. De pilot is gericht op het gebruik van LEA als therapiemiddel in de oefenzaal en op de verpleegafdeling.

Aan de hand van een vragenlijst worden de patiëntencategorieën, reden van gebruik, mate van loopondersteuning en ervaring, geëvalueerd. Op basis van deze evaluatie wordt LEA doorontwikkeld, zodat de zorgrobot nog verder verbeterd kan worden.

Verder wordt aan de hand van de verworven uitkomsten en ervaringen van het projectteam van de Sint Maartenskliniek stapsgewijs gekeken naar de volgende fases. Mogelijke vervolgstappen zijn het gebruiken van LEA op de verpleegafdeling, in de poliklinische setting en/of het gebruik van LEA voor wetenschappelijk onderzoek.

Inzet technologie

De Sint Maartenskliniek zet vaker nieuwe technologie in om revalidatie te ondersteunen of patiënten te helpen om weer zelfstandig voort te bewegen. Ruben de Sain was eind 2015 de eerste Nederlandse dwarslaesiepatiënt die thuis kon oefenen met een geavanceerd gemotoriseerd exoskelet van de Sint Maartenskliniek.

Met dit ‘robotpak’ kunnen mensen met een dwarslaesie zelfstandig staan en lopen. De Sint Maartenskliniek wil onderzoeken in hoeverre  iemand met een dwarslaesie een exoskelet ook optimaal in de dagelijkse praktijk kan gebruiken. De Maartenskliniek verwacht dat een exoskelet in de nabije toekomst een alternatief kan worden voor de rolstoel.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?