Search
Close this search box.
Search

Robots helpen longpatiënten bij nazorg

Robots kunnen patiënten met chronische longziekte (COPD) na ontslag uit het ziekenhuis, thuis helpen bij hun herstel. Dat schrijven althans wetenschappers verbonden aan de University of Auckland in een recent gepubliceerd onderzoek. Zo zouden robots ondersteuning bieden bij dagelijkse zaken zoals beweging en de inname van medicatie.

COPD is een verzamelnaam voor verschillende chronische aandoeningen aan de longen zoals longemfyseem en chronische bronchitis en patiënten kunnen hun herstel bespoedigen door gedragskundige aanpassingen zoals regelmatig bewegen en stoppen met roken. Maar volgens de studie is slechts de helft van de patiënten trouw aan zijn medicatie. De onderzoekers dat medicatietrouw veelal samenhangt met het opleidingsniveau en de geestelijke gemoedstoestand  van de patiënt terwijl ook de relatie met de behandelend arts een rol speelt.

Tijdens de studie kreeg een groep van 25 deelnemers op een totaal van 60 deelnemers de beschikking over een iRobi robot, die taken verrichtte waaronder de meting van het zuurstofgehalte, het geforceerd expiratievolume en de hartslag. Ook bleef de robot via een vragenlijst op de hoogte van de geestelijke toestand van de patiënten. Tevens herinnerde de robot patiënten aan de inname van medicatie en aan het doen van lichamelijke oefeningen.

De robots waren uitgerust met een “I am feeling unwell” –knop in geval van acute nood. In dat geval werd de patiënt geadviseerd om direct de hulpdiensten te bellen. Indien er geen sprak was van een noodgeval dat werd de patiënt onderworpen aan een assesment die vervolgens werd doorgestuurd naar de behandelend arts. Ook werd een alert gestuurd wanneer de parameters van de patiënt niet klopten of wanneer lichamelijke oefeningen voor de derde keer op rij niet werden uitgevoerd.

De voorlopige resultaten van het onderzoek wijzen uit dat patiënten over het algemeen beter op robots reageren dan op computers, maar significante verschillen waren er niet. Van de 25 deelnemers die gebruik hadden gemaakt van de robot, ervaarde 19 ervan dit als prettig. Volgens de wetenschappers moet er ondanks de bemoedigende resultaten nog veel onderzoek worden verricht naar home care robots. Met name de integratie van de robots in zorgsystemen is daarbij een punt van aandacht.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Geelzucht behandeling bilicocoon
Thuisbehandeling bij baby’s met geelzucht in LUMC
onderzoek
Nederland pioniert met grote database erfelijke kanker
in vitro
In vitro e-platforms vervangen dier- en mensproeven
Mammografie
Nieuwe technologie borstonderzoek is pijnloos en röntgenvrij
Longrevalidatie thuismeten app
Thuismeten-app helpt bij longrevalidatie
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
Volg jij ons al?