Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
27 februari 2018
Artikel delen

Robots helpen longpatiënten bij nazorg

Robots kunnen patiënten met chronische longziekte (COPD) na ontslag uit het ziekenhuis, thuis helpen bij hun herstel. Dat schrijven althans wetenschappers verbonden aan de University of Auckland in een recent gepubliceerd onderzoek. Zo zouden robots ondersteuning bieden bij dagelijkse zaken zoals beweging en de inname van medicatie.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

COPD is een verzamelnaam voor verschillende chronische aandoeningen aan de longen zoals longemfyseem en chronische bronchitis en patiënten kunnen hun herstel bespoedigen door gedragskundige aanpassingen zoals regelmatig bewegen en stoppen met roken. Maar volgens de studie is slechts de helft van de patiënten trouw aan zijn medicatie. De onderzoekers dat medicatietrouw veelal samenhangt met het opleidingsniveau en de geestelijke gemoedstoestand  van de patiënt terwijl ook de relatie met de behandelend arts een rol speelt.

Tijdens de studie kreeg een groep van 25 deelnemers op een totaal van 60 deelnemers de beschikking over een iRobi robot, die taken verrichtte waaronder de meting van het zuurstofgehalte, het geforceerd expiratievolume en de hartslag. Ook bleef de robot via een vragenlijst op de hoogte van de geestelijke toestand van de patiënten. Tevens herinnerde de robot patiënten aan de inname van medicatie en aan het doen van lichamelijke oefeningen.

De robots waren uitgerust met een “I am feeling unwell” –knop in geval van acute nood. In dat geval werd de patiënt geadviseerd om direct de hulpdiensten te bellen. Indien er geen sprak was van een noodgeval dat werd de patiënt onderworpen aan een assesment die vervolgens werd doorgestuurd naar de behandelend arts. Ook werd een alert gestuurd wanneer de parameters van de patiënt niet klopten of wanneer lichamelijke oefeningen voor de derde keer op rij niet werden uitgevoerd.

De voorlopige resultaten van het onderzoek wijzen uit dat patiënten over het algemeen beter op robots reageren dan op computers, maar significante verschillen waren er niet. Van de 25 deelnemers die gebruik hadden gemaakt van de robot, ervaarde 19 ervan dit als prettig. Volgens de wetenschappers moet er ondanks de bemoedigende resultaten nog veel onderzoek worden verricht naar home care robots. Met name de integratie van de robots in zorgsystemen is daarbij een punt van aandacht.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen