Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
8 augustus 2017
Artikel delen

Rode Kruis past VR-toepassing toe om EHBO-cursisten beter te trainen

Het palet aan opleidingsmogelijkheden met augmented reality (AR) en virtual reality (VR) wordt weer uitgebreid. Deelnemers aan EHBO-cursussen kunnen voortaan oefenen met een virtual-realitybril op, zodat ze beter worden voorbereid op noodsituaties waarin ze kunnen belanden.

Met behulp van de VR-bril kunnen EHBO-cursisten ze bijvoorbeeld ‘ooggetuige’ zijn van een ongeval, de nasleep van extreem weer of een aanslag. Met dergelijke 3D-video’s wil de hulporganisatie er voor zorgen dat de cursisten zich goed kunnen inleven in dit soort situaties en daar ook naar handelen.

De VR-bril wordt voor het eerst ingezet tijdens een wereldrecordpoging voor de grootste EHBO-les, zaterdag 9 september op de Dam in Amsterdam. Deelnemers aan de wereldrecordpoging krijgen dan de speciale bril op. Het Rode Kruis zoekt 2500 mensen om het huidige record voor de grootste EHBO-les te verbreken. Dat record staat nu op 1.795 deelnemers.

VR, AR steeds vaker voor training, opleiding ingezet

Virtual en augmented reality wordt steeds vaker ingezet voor opleidingsdoeleinden in de zorg. Zo werd in april 2016 de eerste in 360-graden video opgenomen operatie via een 4K livestream uitgezonden. Initiatiefnemer was Shafi Ahmed, chriurg, kankerspecialist en mede-oprichter van Medical Realities. Via een mobiele app van Medical Realities was de livestream te volgen door gebruikers van Android- en iOS-devices. De doelgroep voor het bekijken van de twee uur durende routine-ingreep bestond onder andere uit chirurgen, medische studenten en andere belangstellenden.

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) beschikt sinds begin 2017 over een zelf ontwikkelde app die het mogelijk maakt om studenten met behulp van een AR (augmented Reality) bril van Microsoft (de HoloLens) ondersteunend lesmateriaal aan te bieden. Bijvoorbeeld een hologram van een 3-dimensionaal anatomisch model van het onderbeen.

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen