AI-toepassing kan autonoom röntgenfoto’s beoordelen  

Voor het eerst kan een AI-toepassing volledig autonoom medische diagnoses stellen en evalueren. Het gaat om de Chestlink van Oxipit die met een accuratesse van 99 procent thoraxfoto’s (CXR’s) analyseert. Dit AI-product voor beeldvorming heeft onlangs het CE-keurmerk gekregen. Hoewel de AI uitstekend werkt, blijft de radioloog eindverantwoordelijk omdat dit juridisch en ethisch geëist wordt.

ChestLink is het eerste volledig autonome AI-product voor medische beeldvorming met een CE-markering. ChestLink identificeert röntgenfoto’s (CXR’s) zonder afwijkingen en produceert definitieve patiëntrapporten zonder tussenkomst van de radioloog. Op die manier kunnen specialisten zich concentreren op de CXR’s waarop wel afwijkingen zijn te zien.

Beeldvormingsonderzoek is snel en veilig

Een CXR, ook bekend als een thoraxfoto, is een beeldvormingsonderzoek dat een aanzienlijke hoeveelheid informatie biedt aan artsen en andere zorgverleners. Meestal wordt een CXR toegepast voor het evalueren van symptomen omdat het een veilige, snelle en goedkope methodiek is. Een röntgenfoto van de borst kan worden gebruikt om hart, longen en botten te evalueren. Met zo’n foto kunnen dus, nu eventueel met autonome AI, zeer snel acuut trauma of een levensbedreigende aandoening worden uitgesloten.  

Automatiseren rapportage röntgenfoto’s

Volgens Oxipit-ceo Gediminas Peksys heeft de ChestLink in de testfase tot nu toe geen enkele relevante klinische fout gemaakt. Chestlink kan 15 tot 40 procent van de dagelijkse rapportages omtrent CXR’s automatiseren. Zeker is dat het werk van radiologen met deze AI veel efficiënter kan worden. Toch blijft de eindverantwoordelijkheid voor beslissingen uiteindelijk bij de mens liggen. Een intelligent systeem mag vooralsnog juridisch gezien nog geen volledig autonome beslissingen nemen en ook ethisch ligt autonome AI gevoelig.  

AI-toepassingen en facts

Niet alleen bij het analyseren van röntgenfoto’s zijn er in de zorg nieuwe mogelijkheden met AI. Inmiddels wordt AI ook ingezet bij het opereren van beginnende darmkanker. Het AI-systeem helpt onder meer om de operateur naar poliepen in de dikke darm te leiden. Het Radboudumc is in april 2022 als eerste in Nederland, met de implementatie van een AI-algoritme voor klinische diagnostiek in de pathologie. Een andere nieuwe ontwikkeling is dat kunstmatige intelligentie mensen met dementie kan ondersteunen. Ook tijdens de coronacrisis werd er voor diverse analyses gebruik gemaakt van artificial intelligence. Het aantal initiatieven omtrent KI groeit kortom razendsnel en het is duidelijk dat deze ontwikkeling een grote impact heeft op de zorg.  

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
World Conference
ICT&health World conference komt naar Limburg
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Digitale inclusie; NEN 7510 in Deventer; Bestuurswisselingen, en meer
Heupairbag
Succesvolle heupairbag straks ook thuis beschikbaar
Erasmus MC en Maasstad Ziekenhuis leiden een wereldprimeur met flow-gecontroleerde beademing voor ARDS-patiënten op de IC. Deze innovatie belooft minder longbelasting en potentieel minder schade.
IC-beademingspilot mikt op minder longschade  
Geneesmiddelen
Online dashboard voor doorlooptijden geneesmiddelen
Samenwerking Thuismonitoring
Thuismonitoring geeft impuls aan samenwerking en ontzorgt
ouderenzorg
Whitepaper over AI in ouderenzorg gepubliceerd
psycholoog
2,5 miljoen voor praktijkonderzoek naar hybride ggz-zorg
patiënt
Telezorg-strategie vermindert aantal no shows drastisch
3D-Model Schouder
Schouderprothese in 3D-model aangemeten
Volg jij ons al?