Search
Close this search box.
Search

Rotterdamse senioren ontvangen eerste Memory Lane-tablets

Wethouder Sven de Langen van volksgezondheid, zorg, ouderen en sport en Mieke Melis van wmo radar hebben de eerste Memory Lane-tablets uitgereikt aan senioren in een ouderencentrum in Rotterdam. Wmo radar en Home Instead Thuisservice Rotterdam hebben de handen ineengeslagen om vijftig Rotterdamse senioren gratis gebruik te laten maken van de Memory Lane.

Memory Lane is een digitaal scherm in een chique fotolijst die thuis op de salontafel senioren weer in contact brengt met hun omgeving. Het scherm is ontwikkeld om eenzaamheid te verminderen en zorg te ondersteunen. Als onderdeel van de pilot in Rotterdam worden vijftig senioren met een Memory Lane gedurende een halfjaar gevolgd.

Na deze periode wordt geëvalueerd of Memory Lane daadwerkelijk het contact met familie, bekenden en zorgverleners ondersteunt en daarmee eenzaamheid vermindert.

Herkenbare content

De ouderen die zijn geselecteerd voor het project krijgen na ontvangst van de tablet hulp bij het inrichten en in gebruik nemen van Memorylane. Klein-, kinderen, vrienden en betrokken hulpverleners helpen mee bij het in gebruik nemen van bijvoorbeeld beeldbellen en de persoonlijke agenda.

Er wordt voor gezorgd dat de tablet is voorzien van bekende films, series en muziek uit de jaren ’30 tot en met ’50 op basis van persoonlijke voorkeur. Daarnaast zullen positieve herinneringen uit het levenspad van de Memorylane eigenaren niet ontbreken dankzij de inzet van het persoonlijke fotoboek.

De Memorylane komt uit de koker van Roxelane Care, ontwikkelaar van zorgproducten en concepten. Het bedrijf heeft een focus op het welzijn van senioren binnen de extra- en intramurale omgeving. Onder de merknamen van Roxelane Care vallen de internationale Memorylane-tablet voor senioren en de Dementia-app.

Eenzaamheid onder ouderen groeiend probleem

Op dit moment zijn in Nederland 1,3 miljoen mensen ouder dan 75 jaar. De verwachting is dat dit in 2030 2,1 miljoen mensen zijn. Volgens het ministerie van VWS zegt de helft van de mensen die ouder dan 75 jaar zijn zich eenzaam te voelen.

Met het programma ‘één tegen eenzaamheid’ wil de overheid eenzaamheid onder ouderen eerder signaleren en doorbreken. Maatschappelijke organisaties, gemeenten, bedrijven en ondernemers en de Rijksoverheid slaan hiervoor de handen ineen. Dit doen zij in landelijk en lokale coalities (samenwerkingsverbanden) tegen eenzaamheid.

SocialApp

Enkele maanden geleden startte woon- en zorggebouw voor senioren Leyenhof in Helvoirt met de app SocialApp om gevoelens van eenzaamheid onder zijn bewoners terug te brengen.
Via de app is het onder meer mogelijk om oproepen te plaatsen voor wanneer iemand iets wil ruilen, iets zoekt of anderszins hulp nodig heeft.

Met de app kunnen leden verder vragen stellen aan medebewoners en aan bezoekers. Over dagelijkse beslommeringen. Over samen koffie drinken, wandelen of voor vervoer. Zo kon een medebewoonster de krant niet meer lezen. Zij vond met hulp van de app iemand om haar naar de opticien te rijden.

maarten

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
digitale veerkracht kort zorgnieuws
Digitale veerkracht, Kennispartner UMCU, bestuurswisselingen en meer
Duurzaam laryngoscoopblad
UMC Utrecht stapt over op herbruikbare laryngoscoopbladen
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Volg jij ons al?