Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

RRD, Zorggroep Solis gaan samenwerken voor e-health

Zorggroep Solis en Roessingh Research and Development gaan samenwerken bij de ontwikkeling van E-health voor ouderen met een chronische aandoening. Onlangs tekenden algemeen directeur Peter Smoorenburg van Zorggroep Solis en directeur Miriam Luizink van Roessingh Research and Development (RRD) hiertoe een intentieverklaring.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Door de handen ineen te slaan, ontstaat er volgens beide partijen een samenwerking met het beste van twee werelden. Enerzijds de kennis, expertise en aanwezigheid van de doelgroep en anderzijds de benodigde expertise en ervaring met het ontwikkelen en implementeren van e-health.

Solis en RRD opment ) streven er in de samenwerking naar om een nieuwe e-health toepassing te ontwikkelen voor patiënten met een chronische aandoening zoals COPD of hartfalen, die tijdelijk voor revalidatie worden opgenomen. Het idee hier achter is dat patiënten in de klinische fase bekend raken met de e-health toepassing naast hun revalidatietraject.

Op die manier kan de e-health toepassing ondersteuning bieden in de thuissituatie bij het continueren van een leefstijl die het beste past bij de chronische aandoening, zoals een goede energieverdeling en voldoende beweging. Juist de overgang van de klinische fase naar de thuissituatie ervaren patiënten namelijk vaak als lastig, zo blijkt uit de praktijk. Door e-health in te zetten kan de begeleiding van patiënten ook in de thuissituatie worden voortgezet.

Project InLife

Onlangs startte RRD tevens een samenwerking met TriviumMeulenbeltZorg (TMZ) binnen het onderzoeksproject Inlife. Het doel van het project Inlife was het testen van technologieën die de zelfredzaamheid van mensen met milde cognitieve beperkingen kunnen vergroten. Deze zelfstandigheid is van groot belang om de kwaliteit van leven van de groep te maximaliseren terwijl het zorgbudget daalt, zo stellen de partijen.

De gemiddelde leeftijd van de cliënten die deelnamen aan het onderzoeksproject was 79 jaar. Uit het onderzoek bleek dat meer dan de helft van hen nog nooit technologie (zoals computer, laptop, tablet, smartphone) thuis had gebruikt. De houding van cliënten ten opzichte van nieuwe technologieën in de zorg was positief, maar de digitale vaardigheden om de technologieën zelf te proberen ontbraken.

Een succesvolle implementatie bleek samen te hangen met een gebruikers-georiënteerde benadering, waarbij alle gebruikers (zorgverleners, cliënten en mantelzorgers) betrokken worden bij de ontwikkeling van de technologie en de inzet in dagelijkse zorg. In totaal zijn er binnen het project Inlife vier nieuwe technologieën geïmplementeerd en geëvalueerd. De technologieën werden bij ruim 200 cliënten en ruim 70 zorgverleners in hun dagelijks leven geïmplementeerd.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen