Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Ruimte voor medische startups op nieuwe locatie Rijnstate

Het Rijnstate ziekenhuis zoekt studenten en/of ondernemers die een medische startup willen beginnen. Het ziekenhuis heeft speciaal daarvoor in de polikliniek in Elst, waarvan de bouw hopelijk deze zomer kan starten, ruimte beschikbaar gelaten door niet elke vierkante meter van die locatie vol te plannen. De beschikbare ruimte kan gebruikt worden door medische startups in spé om nieuwe innovaties voor de gezondheidszorg te bedenken, ontwikkelen en uitvoeren.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Eind februari hebben de raad van bestuur van het Topklinisch ziekenhuis Rijnstate en wethouder Wijnte Hol van de gemeente Overbetuwe de overeenkomst voor de realisatie van ‘Rijnstate Elst’ ondertekend. “We hebben er bewust voor gekozen niet elke vierkante meter in Elst vol te plannen. Daarbij kijken we nadrukkelijk naar studenten die samen met onze artsen bezig gaan met medische startups en vernieuwingen die we dan binnen Rijnstate kunnen toepassen”, vertelt Rijnstate bestuurslid Hans Schoo.

Zorgnnovatie en e-health

Door ruimte te bieden aan medische startups hoopt het ziekenhuis, min of meer in eigen huis, nieuwe producten voor de zorg te ontwikkelen. De medische specialisten van het Rijnstate zullen nadrukkelijk betrokken worden bij de ontwikkeling van nieuwe zorginnovaties.

“Je zou kunnen denken aan nieuwe ontwikkelingen op het gebied van pijnbestrijding, gehoor, orthopedie of robottechniek. Wij zetten robots al in voor operaties, binnenkort komt er ook een schoonmaakrobot. Misschien kunnen studenten een robotarm ontwikkelen die wij in de zorg kunnen gebruiken. Dat is maar een idee”, aldus Schoo.

In de plannen van het Rijnstate is ook ruimte ingericht voor medische startups die zich op e-health richten. Denk daarbij aan ontwikkelingen waarbij informatie- en communicatietechnologieën ingezet worden om de communicatie tussen arts en patiënt te verbeteren en ter ondersteuning van de informatie-uitwisseling tussen zorgprofessionals. “Onze nieuwe locatie van Rijnstate in Elst ademt de toekomst. Naast de vertrouwde zorg van Rijnstate zullen we ook inzetten op meer digitale en innovatieve mogelijkheden”, zegt Schoo.

Twee tot drie medische startups

Om de eerste twee of drie medische startups te kunnen binnenhalen heeft het Rijnstate momenteel contact met de Universiteit Twente (UT). De afgelopen jaren zijn enkele medische specialisten van het ziekenhuis benoemd tot hoogleraar van diverse universiteiten, waaronder de UT, Nijmegen en Wageningen. “Zij kunnen hun voelsprieten uitsteken en hun netwerk gebruiken om met geschikte kandidaten in contact te komen”, vertelt Schoo.

Naast het contact met universiteiten is he Rijnstate ook op zoek naar een partner voor de ontwikkeling van vernieuwingen en onderzoek. Daarvoor vindt onder andere overleg plaats met multinationals. “Die zouden apparatuur kunnen leveren. En via die samenwerking hopen wij dat we producten die worden ontwikkeld snel kunnen toepassen binnen Rijnstate en samenwerkende zorgorganisaties”, licht Schoo toe.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen