RVS komt met voorlopige werkagenda – Nieuwsoverzicht van 2 oktober

Verder in het nieuws: Exoskelettenmaker wil Europa veroveren - Gen-sequentie in 26 uur. Deel dit bericht met #eHealth en #icthealth.

RVS komt met voorlopige werkagenda

De Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving presenteerde gisteren zichzelf en kwam meteen met een voorlopige werkagenda. Voorlopig omdat de RVS ruimte heeft gereserveerd voor input van anderen. Voorzitter Pauline Meurs: “Geef input voor meer onderwerpen! We gaan ook de samenwerking aan met collega-raden. Want we willen een nieuw wiel uitvinden voor de RVS, niet de dingen doen die al gedaan zijn.” 

De RVS heeft vier kernthema’s geformuleerd: ‘Veranderende verzorgingsstaat’, ‘Verantwoord sturen’, ‘De belofte van wetenschap en technologie’ en ‘De levensloop: levenslang en levensbreed’. Concrete adviesonderwerpen die daaruit voort kunnen komen: ‘Alles is inkoop’, ’Eenzaamheid’ en ‘Robotisering’. Daarnaast komen ook nieuwe werkvormen aan bod, zoals social media betrekken bij de presentatie van adviezen, of werken met exposities. 

Ook de website van de RVS is vernieuwd.

Exoskelettenmaker Ekso Bionics wil markt in Europa veroveren

De Amerikaanse firma Ekso Bionics heeft zijn zinnen gezet op de Europese markt. Om hier voet aan de grond te krijgen, is Ruediger Hausherr benoemd als senior medical device executive voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

Hausherr tegenover de Scotsman: "We zijn een innovatief bedrijf en we staan klaar voor significante groei in Europa". Hausherr heeft meer dan twintig jaar ervaring als directielid met het op de markt brengen van nieuwe therapieën op het gebied van orthopedie.

Complete Gen-sequentie in 26 uur

Wetenschappers hebben de tijd die nodig is om een complete gen-sequentie te maken gehalveerd. De techniek kan worden ingezet bij pasgeboren baby’s die ernstig ziek zijn. Deze techniek kan het verschil maken in in levensbedreigende situaties. De artsen hebben dan geen tijd om allerlei scenario’s na te gaan.

De wetenschappers gebruiken hiervoor een systeem, genaamd Dragen. Het systeem is opgebouwd rondom een op maat gemaakte processor. Deze processor is ontworpen om genetische informatie te analyseren. "Een juiste diagnose stellen bij zieke baby’s is een race tegen de klok, want een dag wachten kan al het verschil maken tussen leven en dood" aldus Stephen Kingsmore, een van de auteurs van het onderzoek. "Een genetische diagnose in 26 uur betekent dat de juiste behandeling veel eerder kan beginnen. Daardoor hoeven de familieleden van zo’n kind minder lang in angst te zitten. Bovendien bespaart het ook kosten voor de zorg."

Het artikel is gepubliceerd in Genome Medicine.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?