’s Heeren Loo: digitalisering kan heel klein beginnen

Digitalisering kan heel klein beginnen. Dat concept probeert ’s Heeren Loo in de praktijk te brengen met concrete toepassingen om het leven van cliënten te vereenvoudigen of te verrijken. De zorgaanbieder levert verspreid door Nederland zorg aan mensen met een verstandelijke beperking. De diverse locaties laten via innovatiecoördinators cliënten kennismaken met innovatieve toepassingen.

Zo woont Lian op een locatie van ’s Heeren Loo in de regio Apeldoorn. Ze heeft een lichte verstandelijke beperking, een lichamelijke beperking en autisme. Door haar lichamelijke beperking kan ze haar handen niet goed gebruiken. Daardoor was ze tot voor kort beperkt in haar eigen handelen en was ze van veel dingen afhankelijk van haar begeleiding. Digitalisering op maat hielp haar uiteindelijk.

Innovatieve toepassingen geven vrijheid

Jan Jakob Leidekker, coördinator innovatie bij ’s Heeren Loo in Apeldoorn, liet haar kennismaken met een aantal innovatieve toepassingen. Dit bracht Lian veel meer vrijheid en zelfstandigheid. Zo kan ze nu zelf de gordijnen open doen, een muziekje opzetten of water koken voor thee of koffie. Heel gewone handelingen die Lian met behulp van innovatieve aanpassingen nu ook zelf kan. Dat maakt haar zelfstandiger én vrolijker.

“Elke ochtend werd ik om 6 uur wakker en ik kon niet eens muziek luisteren omdat ik de radio niet aan kreeg”, vertelt Lian. “Ik moest dan tot 7 uur wachten tot de begeleiding kwam. Daar werd ik heel druk van in mijn hoofd en daardoor werd ik boos. Ik wilde heel graag iets hebben waardoor ik ’s morgens iets meer zelf kan doen.”

Lian laat zien hoe innovatieve toepassingen zoals een slimme speaker haar leven verrijken.

Met behulp van een slimme speaker in haar kamer kan Lian nu veel apparaten bedienen. Ze kan de muziek starten, de verlichting aan- en uitdoen, haar gordijnen openen en de waterkoker aanzetten. “Nu ben ik ’s ochtends veel blijer en kan ik mij beter ontspannen. Ik vind het heel fijn dat ik nu niet meer alles aan mijn begeleiding hoef te vragen.” Hierdoor lukt het Lian om zelfstandig in haar appartement te kunnen blijven wonen.

Digitalisering & IT Strategie

’s Heeren Loo kwam in juli 2021 met een overkoepelende Digitalisering & IT Strategie. Deze strategie moet ertoe leiden dat digitalisering in de haarvaten van zorg en bedrijfsvoering komt te zitten. Zo worden digitale integraties integraal onderdeel van het zorgproces, in plaats van dat ze erop gelegd worden.

De zorgaanbieder stelt in de strategie te geloven dat digitale innovaties direct kunnen bijdragen aan een goed leven voor cliënten – mits vanaf de start ingebed in de leefwereld van cliënten en medewerkers. Waarbij de mensgerichte zorg van de instelling persoonlijk en dichtbij blijft, maar waar digitale middelen de zelfredzaamheid van cliënten sterk kunnen vergroten. Zodat zij, samen met verwanten, meer eigen regie ervaren.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
mock-up operatiecentrum
Oefenenen in mock-up van nieuw operatiecentrum UMCG
Lichaamsgeluiden wearable
Akoestische wearable monitort lichaamsgeluiden
Digitaal contact
Uw Zorg Online en BeterDichtbij integreren digitale diensten
Partnerportaal
Eenmalig inloggen bij partnerportaal voor juiste informatie
Het programma HDAB-NL wil een veilige toegang waarborgen tot gezondheidsgegevens.
VWS start programma Health Data Access Body (HDAB-NL)
Hartcentrum samenwerking
Bundelen van krachten moet leiden tot één hartcentrum
Volg jij ons al?