’s Heeren Loo laat cliënten meer bewegen met interactieve speelmuur

Zorgaanbieder ’s Heeren Loo zet op de locatie woonzorgpark Groot Schuylenburg (Apeldoorn) een interactieve speelmuur in. Deze X-Wall moet cliënten met een beperking helpen om spelenderwijs in beweging te komen. ’s Heeren Loo claimt de eerste organisatie in de gehandicaptenzorg te zijn met dit initiatief. Uniek is volgens de organisatie verder dat cliënten mogen helpen met het ontwikkelen van nieuwe spellen.

Hoe de speelmuur volgens ’s Heeren Loo werkt: ‘Doe het licht uit, tover met de X-Wall een kamerbrede projectie op een kale witte muur en vraag twee mensen met een verstandelijke beperking of ze zin hebben in een spelletje. Gegarandeerd dat ze de tijd van hun leven hebben. Voor elk niveau en wens is een leuk spel te vinden. Zo kun je rekensommen maken, leren spellen maar ook samen een potje voetballen.’

De aanschaf werd mogelijk dankzij een legaat (een testamentair toegewezen bedrag), vertelt Johan Elbers, beleidsmedewerker van het Innovatielab van woonzorgpark Groot Schuylenburg. “Daar zijn we heel dankbaar voor, want vanuit de reguliere zorgbudgetten kunnen dit soort innovatieve toepassingen niet worden bekostigd.”

Magisch effect speelmuur

Elbers stelt dat de speelmuur een magisch effect heeft op de doelgroep van het woonzorgpark, die van nature meer moeite heeft om in actie te komen. “De toepassing stimuleert cliënten spelenderwijs om te gaan bewegen en leren. De spellen worden afgesteld op het juiste niveau en de feedback wordt op het juist moment gegeven. Zo wordt leren, spelen en bewegen een hartstikke leuke bezigheid.”

Dat is ook te zien als speelmuur staat opgesteld, schetst Elbers. “Niet alleen de cliënten voelen zich aangetrokken tot de speelmuur, ook zorgbegeleiders en verwanten gaan spontaan een potje meedoen.” Op 1 april wordt de speelmuur officieel in gebruik genomen, waarbij wegens corona nog en beperkt publiek is uitgenodigd. Het is wel de bedoeling dat op korte termijn iedereen die zorg ontvangt van het woonzorgpark de mogelijkheid krijgt om kennis te maken met de X-Wall speelmuur.

Emancipatie en participatie

’s Heeren Loo investeert in initiatieven die bijdragen aan de emancipatie en participatie van cliënten, waaronder de Academie voor Zelfstandigheid en het Expertisecentrum Advisium. Aan het expertisecentrum zijn ruim duizend medische, paramedische en gedragswetenschappelijke specialisten verbonden.

Vorig jaar zomer kwam de zorgaanbieder met een digitale strategie waarin de visie centraal staat dat digitalisering en innovatie niet alleen kansen in de zorgsector bieden, maar noodzakelijk zijn. Deze digitale strategie moet ertoe leiden dat digitalisering in de haarvaten van zorg en bedrijfsvoering komt te zitten. Zo worden digitale integraties integraal onderdeel van het zorgproces, in plaats van dat ze erop gelegd worden.

Lees hier het artikel over ’s Heeren Loo en Digitale vaardigheden in ICT&health 6, december 2021.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
kruizinga
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Pallas Reactor Petten
Kuipers belooft volledige financiering voor reactor medische isotopen  
corona
ChatGPT kan helpen om vaccinatiegraad te verhogen  
Volg jij ons al?