Search
Close this search box.
Search

Samengezond: belonen helpt bij volhouden leefstijldoelen

Online gezondheidsprogramma SamenGezond werkt voortaan met weekdoelen. Dat moet het voor deelnemers leuker én makkelijk om fit te worden en blijven, schrijft zorgverzekeraar Menzis. Wie zijn weekdoel haalt, ontvangt een cadeaubon van 3 euro of 250 SamenGezond-punten. Volgens Jeroen Pronk, manager SamenGezond, is gekozen voor het invoeren van weekdoelen omdat aangetoond zou zijn dat het belonen van gezond gedrag helpt bij het volhouden ervan.

Wetenschappelijke inzichten over de positieve invloed van een gezonde leefstijl stapelen zich volgens Menzis op. Zo publiceerde een collectief van wetenschappers en opinieleiders afgelopen week in het NRC over de preventie van dementie. Gezonder gedrag voorkomt niet alleen veel menselijk leed, maar kan ook miljarden euro’s in de zorg besparen.

Het Nationaal Preventieakkoord onderstreept dat het anders moet, stelt Pronk. Nu de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) en de gedragstraining voor stoppen met roken zijn toegelaten tot de basisverzekering, lijkt dit het juiste moment voor interventies op leefkracht. pronk: “Dat is niet voldoende. Er is opschaling van interventies nodig. En die moeten laagdrempelig en breed inzetbaar zijn – zoals SamenGezond – om échte vooruitgang te boeken in de volksgezondheid.”

Volhouden gezonde leefstijl

SamenGezond – een inmiddels verzelfstandig initiatief van Menzis – biedt oplossingen om een gezonde leefstijl beter vol te houden. “Vanuit onderzoek weten we dat concrete beloningen op de korte termijn beter werken dan abstracte beloningen op de lange termijn”, vult Pronk aan. “Van gezond gedrag ervaar je later veel voordeel, maar het is geen directe beloning voor nu. Met de weekdoelen brengen we daarin verandering. Zo wordt gezond leven nog aantrekkelijker.”

De cadeaubon of SamenGezond-punten zijn te besteden in de webshop van SamenGezond. Meerdere partners geven korting op de producten en cadeaubonnen in de webshop, zoals Coolblue, Sportdirect, Sportshopsdirect en binnenkort ook HEMA. Deelnemers aan SamenGezond sparen punten, als zij GPS-gebaseerde activiteiten (wandelen, fietsen, hardlopen) bijhouden met de interne tracker van de SamenGezond-app.

Mensen die meedoen aan het weekdoel én dit goed afronden, krijgen toegang tot een speciale pagina in de webshop met cadeaubonnen. Daar kiezen ze de beloning voor die week. De pagina is tot twee weken na afloop van het weekdoel toegankelijk en de beloning is voor een langere periode inwisselbaar.

Verzelfstandiging SamenGezond

Begin oktober ging SamenGezond verder als zelfstandig merk van Menzis. Die stap moet onderstrepen dat het programma toegankelijk is voor iedereen en moet het zorgaanbieders en maatschappelijke partners helpen om SamenGezond in te zetten als leefstijlinterventie, zo liet Menzis weten. Bijna een half miljoen gebruikers nemen inmiddels deel aan het gezondheidsprogramma en de app is ruim 200.000 keer gedownload, zo vertelde Jeroen Pronk, manager van SamenGezond.

In januari maakte Menzis een samenwerking tussen SamenGezond en e-health platform Vital10 bekend. De twee ondernemingen willen zo gezamenlijk persoonlijk leefstijladvies eenvoudiger toegankelijk maken voor een breed publiek. De koppeling van hun e-health-oplossingen moet het mogelijk maken om interventies en een netwerk van professionals op het gebied van zorg en gezondheid aan elkaar te verbinden.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?