Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

SamenGezond verder als zelfstandig Menzis-merk

SamenGezond, het online gezondheidsprogramma dat mensen ondersteunt bij een gezondere leefstijl, gaat als zelfstandig merk van Menzis verder. Die stap moet onderstrepen dat het programma toegankelijk is voor iedereen en moet het zorgaanbieders en maatschappelijke partners helpen om SamenGezond in te zetten als leefstijlinterventie.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Bijna een half miljoen gebruikers nemen inmiddels deel aan het gezondheidsprogramma en de app is ruim 200.000 keer gedownload. Jeroen Pronk, manager van SamenGezond, stel dat veel mensen zelf invloed kunnen uitoefenen op hun gezondheid. Volgens hem niet alleen door bekende gedragingen aan te pakken, zoals roken, ongezonde voeding en te weinig bewegen, maar ook minder bekende aspecten, zoals het voorkomen van stress en een goede nachtrust. SamenGezond coacht daarbij online met een wetenschappelijk onderbouwde aanpak.

‘Opschaling nodig’

Het RIVM rekende voor dat de verhouding volwassenen met een of meer chronische aandoeningen stijgt van 50 procent in 2015 tot 54 procent in 2040. Het aantal volwassenen met overgewicht stijgt van 49 procent in 2015 naar 62 procent in 2040. Ook is er een duidelijke relatie tussen stress en een ongezonde leefstijl. SamenGezond, dat mede ontwikkeld en onderstreept is door onafhankelijke experts, helpt deze trend te keren door mensen te leren en te motiveren wat zij zelf kunnen doen om zich fitter te voelen.

Pronk zegt verder dat er opschaling van interventies nodig is, net als laagdrempelige en breed inzetbare gezondheidsprogramma’s als SamenGezond, om echte vooruitgang te boeken in de volksgezondheid. Pronk wijst erop dat het toelaten van de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) tot de basisverzekering een goede zaak is, maar nog onvoldoende voor echte opschaling.

Samenwerking Vital10

Om persoonlijk leefstijladvies eenvoudiger toegankelijk maken voor een breed publiek, sloot SamenGezond begin dit jaar een samenwerkingsovereenkomst met e-health platform Vital10. De koppeling van hun e-health-oplossingen moet het mogelijk maken om interventies en een netwerk van professionals op het gebied van zorg en gezondheid aan elkaar te verbinden.

Vital10 en SamenGezond willen een Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) digitaal beschikbaar stellen zonder indicatie. Hierdoor wordt leefstijladvies toegankelijk voor een breed publiek. De eerste stap werd gezet door het bieden van een online leefstijladvies door erkende Visiom leefstijlcoaches, aangesloten bij Vital10 aan verzekerden in het Leefkracht collectief van Menzis.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen