Search
Close this search box.
Search

Samenwerking Bluebee en IBM versnelt diagnose van genetische ziekten

Nederlands bedrijf Bluebee, een internationale dienstverlener op het gebied van genetische analyses, slaat de handen ineen met technologie gigant IBM. De samenwerking moet Bluebee de opslagruimte bieden die zij voor hun groeiende databestand nodig hebben. Deze opslag hebben zij gevonden bij IBM Cloud, wat Bluebee helpt met de opslag, overdracht en het beheren van gegevens.

Bluebee’s private cloudplatform biedt onderzoekscentra en klinische laboratoria een platform waarmee zij genetische data snel en efficiënt kunnen analyseren. Hiervoor gebruiken zij intelligente algoritmes en krachtige processoren. De analyses leveren veel data op: één patiëntanalyse neemt tot wel 1TB aan gegevens in beslag. De groeiende vraag naar genetische analyses zorgt ervoor dat Bluebee steeds meer opslagruimte nodig had. De samenwerking met IBM Cloud biedt hen niet alleen meer opslagruimte, maar ook een manier om gegevens sneller te verwerken. Dit leidt tot snellere diagnoses.

Samenwerking met IBM

Bluebee slaat voortaan haar data op bij IBM Cloud Object Storage. Dit biedt ongelimiteerde opslagruimte, ingebouwde versleuteling, en een pay-per-use model. Deze cloudoplossing stelt Bluebee in staat snel grote hoeveelheden data te analyseren. Ook de wereldwijde aanwezigheid van IBM is voor Bluebee een voordeel; zo kunnen zij klanten de mogelijkheid geven genetische data lokaal op te slaan. Dit zorgt ervoor dat eventuele veranderingen per regio in wet- en regelgeving geen probleem vormen.

Bluebee kan ook gebruik maken van IBM Aspera. Dit maakt het mogelijk gegevensoverdracht tot wel 75% te versnellen. Dit maakt dat Bluebee lab- en testresultaten sneller aan klanten kan leveren. Zo levert de diagnostiek van kanker nu al zeven keer sneller resultaat op dan in een klassieke in-house opstelling, aldus Bluebee’s CTO Kurt Florus. De verwerking van Bluebee’s genetische gegevens vindt plaats via het IBM Bluemix platform.

Genetische analyses

Het in kaart brengen van een genetisch profiel van mensen krijgt steeds meer aandacht. Nieuwe technologieën versnellen de ontwikkeling van genetische analyses, wat resulteert in een beter inzicht in gezondheidsrisico’s, meer kennis over genetische ziektes en het sneller vaststellen van diagnoses. De techniek is echter ook toe te passen op — veel — kleinere schaal, waardoor het mogelijk wordt behandelingen af te stemmen op de individuele patiënt. De verwachting is dat de technologie exponentieel blijft groeien.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?