Samenwerking leidt tot sneller ingrijpen bij beroerte

24 oktober 2023
Stroke-Philips-WSO
Samenwerking
Nieuws

Philips en de World Stroke Organization geven op 29 oktober tijdens de World Stroke Day 2023 officieel het startschot van hun samenwerking om de toegang tot hoogwaardige zorg voor beroertepatiënten te verbeteren. Door de expertise te combineren richten Philips en WSO zich op preventie, behandeling, revalidatie en ondersteuning bij beroertes. De samenwerking staat in het teken van het vergroten van het bewustzijn rond beroertes als een wereldwijd gezondheidsprobleem.

Philips en WSO streven samen naar het verkorten van de tijd tussen het optreden van symptomen van een beroerte en het geven van een effectieve behandeling. Een verkorte tijd tussen het optreden van symptomen en het starten van een behandeling is cruciaal voor het verbeteren van de resultaten voor patiënten.

Bij de aankondiging van de samenwerking zei WSO President Prof. Sheila Martins: "WSO zet zich in om de wereldwijde implementatie van evidence-based behandeling en zorg voor patiënten met een beroerte te versnellen. We weten wat werkt en we weten dat elk onderdeel van het gezondheidszorgsysteem moet samenwerken om elke patiënt kwaliteitszorg te kunnen bieden." 

Innovatie en bewustwording beroerte

Een beroerte is wereldwijd de op één na belangrijkste doodsoorzaak en de belangrijkste oorzaak van invaliditeit. Elk jaar krijgen ongeveer 12 miljoen mensen een beroerte, waaronder 6,5 miljoen mensen die eraan overlijden. Degenen die het overleven, blijven vaak de rest van hun leven achter met een complex scala aan communicatie-, cognitieve, fysieke en emotionele problemen.

"Zowel innovatie als publieke bewustwording zijn essentieel om de tijd tot behandeling en de toegang tot zorg voor patiënten met een beroerte te verbeteren", zegt Dr. Atul Gupta, Chief Medical Officer van Image Guided Therapy bij Philips.

Snelle diagnostiek en behandeling

Snel diagnosticeren en handelen in het geval van een beroerte is van levensbelang. Een team onderzoekers en medici van Amsterdam UMC heeft een innovatieve badmuts met elektrodes ontwikkeld, die in staat is om al tijdens het vervoer per ambulance een beroerte te diagnosticeren. Philips en WSO willen de toegang tot hoogwaardige zorg verder verbeteren onder meer door het stimuleren van belangenbehartiging en beleid op basis van de nieuwste klinische onderzoeken en behandelrichtlijnen. Ze willen overheidsdepartementen en zorgverleners informeren over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied behandeling van beroertes.

Levensreddend Philips biedt ook volledig geïntegreerde angio-suitesystemen die zijn ontworpen om een beroerteprocedure, mechanische trombectomie genaamd, te vergemakkelijken. Tijdens een trombectomie wordt een gespecialiseerd, medisch apparaat gebruikt om het stolsel fysiek te verwijderen of te breken, waardoor de bloedstroom naar het aangetaste deel van de hersenen wordt hersteld. Deze levensreddende procedure wordt vaak uitgevoerd om schade aan het hersenweefsel te minimaliseren en de kans op herstel van een patiënt na een beroerte te verbeteren. 

Door innovation partner