Samenwerking Radboudumc, Bernhoven voor beste behandeling

Het Bernhoven Ziekenhuis (regio Oss- Uden- Veghel) en het Radboudumc (Nijmegen) gaan samenwerken om de kwaliteit van zorg voor hun patiënten te verbeteren. Zo moet het onder meer makkelijker worden om patiënten meteen op de juiste locatie te behandelen in plaats van hen door te verwijzen. Verder wordt kennis uitgewisseld op gebieden zoals 3D-technologie en wordt videoconferencing ingezet om overleg laagdrempeliger te maken.

Om de stijging van het aantal oudere patiënten die meerdere ziektes tegelijkertijd krijgen, de enorme toename van mogelijkheden door kennis en innovaties en het personeelsvraagstuk in de zorg goed op te vangen, willen de twee ziekenhuizen gebruik maken van elkaars kwaliteit. Dé manier om dit te bereiken is samenwerking en kennis delen met behoud van elkaars identiteit en expertise, stellen het Radboudumc en Bernhoven in een persbericht.

‘Zo wordt de zorg in de regio een gezamenlijke verantwoordelijkheid en kunnen we antwoord geven op de zorgvragen van de toekomst. Met het tekenen van deze samenwerking zetten we weer een stap in die richting. De samenwerking is gebaseerd op een gemeenschappelijk doel: de beste zorg voor de patiënt. Het streven naar vernieuwing, het leveren van hoge kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van zorg is daarbij leidend.’

Processen gelijk getrokken

Volgens Ivette Gooskens, oorarts in Bernhoven, zijn de uitleg, indicatiestelling, folders, protocollen, operatietechnieken, protheses en nazorg in Bernhoven volledig gelijk getrokken met die van de otologie-afdeling (oorheelkunde) van het Radboudumc. Hierdoor kunnen patiënten met een verwijzing voor bijvoorbeeld trommelvliessluitingen of problemen aan de gehoorbeenketen nu ook in Bernhoven terecht.

Een voordeel is volgens Gooskens dat patiënt sneller terecht kan zowel op de poli als voor een operatie. Het Radboudumc heeft hierdoor meer ruimte voor zorgvragen waarbij de expertise van een universitair medisch centrum noodzakelijk is. “Ook zijn dankzij de samenwerking de lijnen veel korter waardoor het bespreken van een patiënt voor mij heel laagdrempelig is geworden.”

Laagdrempelige samenwerking

Maandelijks is er een videoconferentie met een oorchirurg uit het Radboudumc waarbij we in elkaars dossiers, scans en hoortesten kunnen kijken. Gooskens hierover: “We bespreken dan patiënten waarbij ik graag een advies wil over de behandeling van mijn patiënt. Dit heeft als voordeel voor de patiënt dat deze dan niet meer fysiek gezien hoeft te worden in het Radboudumc voor een second opinion. Zo zorgen we er samen voor dat de patiënt de beste zorg op de juiste plek krijgt.”

Door samen de zorg in de regio in te vullen moet het ook mogelijk worden om de patiënt niet door te verwijzen maar meteen op de juiste plek te behandelen. Op dit moment geven de twee partijen in vijf pilotprojecten al concreet invulling geven aan de zorg voor patiënten in de regio. Niet alleen op het gebied van KNO-zorg wordt concreet invulling gegeven aan de gezamenlijke zorg voor patiënten, ook de afdelingen Maag, Darm en Leverziekten werken inmiddels op deze manier samen.

Kennis delen

Patiënten die bij Bernhoven onder behandeling zijn kunnen dankzij de samenwerking ook in klinische studies van het Radboudumc deelnemen. Ook het gebruik maken van elkaars kennis zoals bij de inzet van 3D-techniek draagt bij aan betere zorg. Met de samenwerking wordt het bovendien eenvoudiger om bij capaciteitsvraagstukken of inzet van specifieke expertise personeel uit te wisselen, zo verwachten beide partners.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet te lang en meld u snel aan want op is op!

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
bevolkingsonderzoek
Bevolkingsonderzoek naar longkanker dichterbij dankzij AI
Treantprijs Alarmeringssysteem
Lim wint prijs met alarmeringssysteem voor ouderen
robot
Emotie-intelligente robot detecteert stress
innoveren
Philips mikt op meer mensgericht, duurzamer innoveren
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
Volg jij ons al?