Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Samenwerking Value Based Healthcare biedt inzicht in geleverde hartzorg

Meetbaar Beter en het Hartcentrum HagaZiekenhuis gaan samenwerken in een Value Based Healthcare project. Daarbij zijn volgens beide partijen geavanceerde data-analysetools ingezet om zo de kwaliteit van de geleverde hartzorg te verbeteren.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Verder heeft het Hartcentrum, met behulp van een door Meetbaar Beter ontwikkeld en internationaal gevalideerd model, zijn kwaliteitsorganisatie kunnen verbeteren, zo schrijft FMT gezondheidszorg. Het is volgens Meetbaar beter en het Hartcentrum voor het eerst dat een onafhankelijke aanbieder van kwaliteitsregistratie en een ziekenhuis op deze manier intensief samenwerken om Value Based Healthcare te implementeren en complexe data over uitkomsten van zorg te vertalen naar waardevolle inzichten voor de klinische praktijk.

Meetbaar beter

Het HagaHartcentrum is één van de 14 hartcentra dat is aangesloten bij Meetbaar Beter. Meetbaar Beter is een wetenschappelijk onderbouwd programma dat werkt aan de verbetering van de kwaliteit en transparantie van hartzorg in de deelnemende hartcentra. Dit wordt gedaan door uitkomsten van de geleverde zorg in kaart te brengen, te vergelijken en te kijken waar verbeteringen mogelijk zijn. Daarvoor worden steeds vaker data-analytics ingezet om de groeiende hoeveelheid vergelijkingsmateriaal inzichtelijk te krijgen.

Voor de adviezen ten aanzien van de kwaliteitsorganisatie maakte Meetbaar Beter gebruik van een model dat is ontwikkeld in samenwerking met onafhankelijke experts en internationale best practices zoals bijvoorbeeld UCLA, Martini Klinik, Schön Klinik en Cleveland Clinic. In het model wordt onder andere gekeken naar elementen als de plan-do-check-act cyclus, leiderschap, cultuur, strategie en de operationele organisatie van verbeterprojecten.

Drs. Edgar Daeter, bestuursvoorzitter Meetbaar Beter en cardiothoracaal chirurg: “De centra die deelnemen aan Meetbaar Beter publiceren al een aantal jaar op unieke wijze de resultaten van de behandeling van hartpatiënten volledig transparant. Dat is een groot goed, maar belangrijker nog is dat alle deelnemende centra van de eigen data en van elkaar leren om waar mogelijk de resultaten van de hartzorg continu verder te verbeteren.”

Gebruik data-analytics

Hoewel de uitkomsten van de hartzorg in het HagaZiekenhuis al van een ‘aanspreekbaar’ niveau waren (zo blijkt uit publicaties van Meetbaar Beter) verbeteren cardiologen en cardiochirurgen van het Hartcentrum voortdurend hun zorg. De focus ligt onder andere op het verbeteren van voor patiënten relevante uitkomsten zoals die binnen Meetbaar Beter gemeten worden – zoals complicaties en heroperaties – maar ook op verbetering van de kwaliteit van leven.

Data-analyse is hiervoor een onontbeerlijk instrument. In de verbeterpilot heeft Meetbaar Beter onder andere de uitkomsten van HagaZiekenhuis vergeleken met voorspelde uitkomsten op basis van de landelijke data. Dr. G. Hoohenkerk, cardiothoracaal chirurg Hartcentrum: “Wij willen toonaangevend zijn op het gebied van arteriële coronair chirurgie. Samen met Meetbaar Beter hebben wij gekeken hoe wij onze zorg voor speciale subcategorieën van patiënten nog verder kunnen verbeteren.”

Naast HagaZiekenhuis nemen ook het UMCG, Radboudumc, Erasmus MC, OLVG en MST deel aan de pilot project van Meetbaar Beter. Na afronding van het project in alle ziekenhuizen zal worden vastgesteld hoe deze werkwijze structureel wordt ingebed binnen Meetbaar Beter.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen