Samenwerking zorg en bedrijven voor versnelling zorginnovaties

30 augustus 2019
ETZ-samenwerking
Samenwerking
Nieuws

Deelnemers aan de eerste bijeenkomst in het ETZ waren: Salvia, Peracutus, Mellon Medical, Ventinova Medical, DEMCON, BOM en medisch specialisten en verpleegkundigen van het ETZ. Omdat verzekeraars volgens de initiatiefnemers een belangrijke rol spelen bij de invoering en financiering van zorginnovaties, was ook verzekeraar CZ bij het overleg betrokken.

Drempels zorginnovaties

Reden voor het initiatief is dat voor veel ontwikkelaars van nieuwe zorgideeën de laatste stap naar de patiënt nauwelijks te overbruggen blijkt. Oorzaken zijn onder meer tijdrovende besluitvorming, complexe geldstromen en te weinig kennis van elkaars dagelijkse praktijk. Door alle betrokken partijen bij elkaar te brengen, wil de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) ervoor zorgen dat ook de laatste stap gezet kan worden.

Neurochirurg Bachtiar Burhani, verbonden aan het ETZ, is nauw betrokken bij het uit te rollen innovatieprogramma: “Veel te vaak blijkt dat zorgverleners niet goed op de hoogte zijn van nieuwe ideeën in de zorg. Andersom geldt dat het bedrijfsleven te weinig op de hoogte is van wat er op de werkvloer in het ziekenhuis speelt. Als het lukt om die connectie te maken en elkaar beter te begrijpen dan hebben we de sleutel tot succes te pakken. We staan aan het begin, maar tijdens deze eerste bijeenkomst zijn al veelbelovende contacten gelegd.”

Voor het leggen van verbindingen was ook Tom Middendorp, voormalig commandant der Strijdkrachten, bij de bijeenkomst aanwezig. Middendorp is nu adjudant van de Koning in buitengewone dienst. Hij gaf deelnemers tips over hoe innovaties versneld kunnen worden en hoe de samenwerking met Defensie gezocht kan worden.

Algemeen directeur Jan Pelle van de BOM, stelt dat het ETZ het eerste ziekenhuis is waarmee wordt samengewerkt. “Met het Máxima MC in Veldhoven hebben we inmiddels een intentieverklaring voor een veel bredere samenwerking. En we zijn in gesprek met een aantal andere ziekenhuizen. Het Brabantse zorglandschap leent zich heel goed voor deze nieuwe aanpak. Er zijn vijf topklinische ziekenhuizen, elk met hun eigen specialisatie. Daarmee zijn ze heel geschikt om innovaties die zich op kleine schaal hebben bewezen in de praktijk verder te ontwikkelen.”

Brabantse samenwerking voor zorginnovatie

De provincie Noord-Brabant liet vorig jaar juni weten dat het 5 miljoen euro wilde investeren in het versnellen van samenwerking om tot zorginnovaties te komen. Gedeputeerde Staten verwachtte dat het midden- en kleinbedrijf, kennisinstellingen en zorginstellingen door samenwerking sneller nieuwe medische producten en diensten op de markt kunnen brengen.

Diezelfde maand bracht Máxima Medisch Centrum (Eindhoven, Veldhoven) naar buiten dat het samen ging werken met TU Eindhoven, Philips, Catharina Ziekenhuis en Expertisecentrum Kempenhaeghe in e/MTIC (Eindhoven MedTech Innovation Center). Doel was om de ontwikkeling en toepassing van medische innovaties te versnellen. De samenwerking moet leiden tot meer technische vernieuwing in de gezondheidszorg.