Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Saxenburgh beperkt operatietijd met slimme bewakingsmonitor

De anesthesiologen van het Saxenburgh Medisch Centrum in Hardenberg gebruiken sinds twee maanden een zogeheten ‘Smart pilot view’ monitor. Met deze monitor kunnen zij operatiepatiënten nauwkeuriger onder narcose brengen en bewaken. Dit heeft voordelen voor zowel de patiënt als de bedrijfsvoering op de OK. Het Saxenburgh Medisch Centrum is naar eigen zeggen het eerste en nu nog enige ziekenhuis in Nederland dat beschikt over deze apparatuur.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De ‘Smart pilot view’ van Dräger is een bewakingsmonitor die de effecten van verschillende medicamenten continu berekent en in beeld brengt. Daardoor kan de anesthesioloog nauwkeuriger beoordelen hoeveel een patiënt nodig heeft aan pijnstilling, spierverslapper en slaapmiddel. Dit zijn de drie hoofdbestanddelen die worden toegediend bij een narcose.

Bewakingsmonitor biedt zorg op maat

“In de oude situatie ga je als anesthesioloog bij de toediening uit van het gewicht van de patiënt en worden de afzonderlijke middelen maximaal gedoseerd, vertelt anesthesioloog Peter Houweling van het nieuwe Saxenburgh Medisch Centrum. “De ‘Smart pilot view’ berekent via een algoritme de onderlinge acties tussen de verschillende middelen. Nu kan ik tijdens de operatie zien wat een patiënt precies nodig heeft en kan ik de anesthesiediepte beter sturen. Zorg op maat dus. De patiënt wordt hierdoor sneller, beter en helderder wakker en heeft minder last van bijwerkingen, omdat de dosering precies goed was.”

Anesthesioloog Peter Houweling vertelt dat de slimme bewakingsmonitor diverse voordelen biedt voor patiënt en ziekenhuis.

Behalve bovengenoemde voordelen voor de patiënt, ziet Houweling diverse andere voordelen van de monitor, zoals meer efficiency voor de organisatie. ”Wij zien een tijdwinst van 10 procent, onder andere bij galblaasoperaties, liesbreuken en het KNO-programma.” Kostenbesparing op medicatie door betere dosering en minder belasting van het milieu noemt Houweling ook als bijkomend voordeel, net als dat anesthesiologen beter en veiliger kunnen werken.

Wegwerken wachtlijsten

De voor Nederland unieke ‘Smart pilot view’ moet Saxenburgh ook gaan helpen om de wachtlijsten weg te werken die zijn ontstaan door corona. Dit is wel mede afhankelijk van de beschikbaarheid van medewerkers. ”Wij zijn met een flinke inhaalslag bezig. Al onze OK’s zijn weer volop in bedrijf.” De verwachting is, dat het Saxenburgh Medisch Centrum in juni veel zorg voor operatiepatiënten heeft ingehaald en in augustus weer op het niveau van 2019 zit.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen