Saxenburgh neemt 3D mammograaf in gebruik

De afdeling radiologie van Saxenburg in Hardenberg beschikt sinds eind december over een mammograaf met zogenoemde tomosynthese 3D-technologie. Daarmee kunnen eventuele afwijkingen in de borst sneller en beter ontdekt worden. De eerste borstonderzoeken met de nieuwe mammograaf zijn ook al uitgevoerd. Daarvoor is het personeel eerst goed getraind en voorbereid.

Met de 3D mammograaf wordt de borst in beeld gebracht hem onder een kleine hoek, met een lage dosis röntgenstraling, te fotograferen. Daarvoor worden in totaal vijftien opnames gemaakt. Deze opnamen worden door de computer opgedeeld in plakjes van één millimeter.

Het voordeel van deze technologie is dat eventueel afwijkend weefsel niet verborgen blijft onder bovenliggend weefsel. De stralingsdosis die voor het maken van een 3D mammogram nodig is, is vergelijkbaar met die van een regulier mammogram. Daardoor is deze vorm van tomosynthese onderzoek goed in te zetten in de dagelijkse routine.

3D mammograaf geeft sneller zekerheid

Met een 3D mammogram kunnen patiënten sneller zekerheid krijgen over eventuele afwijkingen of verdacht weefsel die, bijvoorbeeld, ontdekt zijn tijdens het Bevolkingsonderzoek Borstkanker. Dat voorkomt stress en ongerustheid.

Bovendien is het sneller herkennen van een afwijking gunstig voor de verdere behandeling. In de praktijk blijkt dat bij een groot deel van deze patiënten verdere behandeling of onderzoek niet nodig te zijn.

Minder pijnlijk

Een ander voordeel van de 3D mammograaf is dat deze voorzien is van een nieuw systeem om de borst in te drukken. Vrouwen ervaren het samendrukken als pijnlijk of onprettig. Het nieuwe systeem, SmartCurve Breast Stabilization System genaamd, heeft een glooiende vorm en zorgt voor een gelijkmatigere druk op de borst.

Het maken van het mammogram is daardoor minder pijnlijk. Onderzoek heeft dat aangetoond. Negen van de tien vrouwen ervoeren het onderzoek met de 3D-mammograaf als minder pijnlijk.

De 3D mammograaf is een van de nieuwe technologieën die hun intrede doen bij het onderzoek en de strijd tegen borstkanker. Onlangs promoveerde  een student van de Universiteit van Twente op onderzoek naar de inzet van robotica in de strijd tegen borstkanker. 

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
MRI
Hersenschors kan Parkinsonsymptomen compenseren
Hartoperaties
Sneller herstel hartoperaties door nieuwe methodes
Databeschikbaarheid - Joba vd Berg
VWS, regel die databeschikbaarheid!
symposium
Margreet Vos: ‘Integreer duurzaamheid in de definitie van goede zorg’
Cardiologie
Diakonessenhuis schenkt Utrecht 56 connectieve AED's
Drie overheidsorganisaties op het gebied van cybersecurity openen een gezamenlijk loket waar organisaties cyberdreigingen of -kwetsbaarheden kunnen melden.
Drie cybersecurity-organisaties openen één loket
samenwerking
Regionale samenwerking groeit mede dankzij IZA
Planning gezondheidszorg regiobeelden
NZa: knelpunten aanscherpen in regiobeelden
Rapportage
Spraakherkenningsoplossing voor specialisten blijkt ideaal
hartstilstand
Slim horloge alarmeert meldkamer bij hartstilstand
Volg jij ons al?