SAZ en Philips onderzoeken connected care samenwerking

27 december 2019
Monitoring-Thuis
Innovatie
Nieuws

De 28 regionale ziekenhuizen, verenigd in de SAZ, hebben in 2019 een nieuwe strategische koers gepubliceerd. Zij streven naar oplossingen die de zorg, waar dat kan, zoveel mogelijk naar de thuissituatie verplaatst. Daarbij speelt preventie - het voorkomen van zorg - een belangrijke rol. Onderzocht wordt nu welke mogelijkheden er zijn om samen te werken met de connected care oplossingen van Philips.

SAZ en Philips willen hun krachten bundelen om de instroom, doorstroom en uitstroom van patiënten te kunnen verbeteren en te zorgen voor een verbetering van de kwaliteit en efficiëntie van de zorg.

Connected care met biosensoren

Met de connected care oplossingen van Philips kunnen patiënten thuis gemonitord worden. Dat kan zowel als aanvulling op een verblijf in het ziekenhuis of ter voorkoming van een ziekenhuis opname. De vitale functies van patiënten worden thuis bewaakt. Dat gebeurt onder andere door gebruik te maken van biosensoren. Wordt er een afwijking geconstateerd, dan ontvangt de zorgverlener direct een melding en wordt contact gezocht met die patiënt.

“Wij hebben afgelopen voorjaar onze strategische koers gepubliceerd waarbij voorop staat dat we zorg waar dat kan zoveel mogelijk naar de thuissituatie willen verplaatsen. Een patiënt die de zorg thuis kan ontvangen hoeft immers niet naar het ziekenhuis toe", zo stelt SAZ voorzitter Bert Kleinlugtenbeld.

“We kijken ernaar uit om samen met deze 28 regionale ziekenhuizen de juiste zorg op de juiste plek te realiseren. Onze oplossingen kunnen helpen om patiënten eerder dichterbij huis of thuis te behandelen. Door de samenwerking met de SAZ kunnen de Connected Care oplossingen makkelijker opgeschaald worden binnen Nederland in de regionale ziekenhuizen”, aldus Léon Kempeneers van Philips.

Future Health Index

Tijdens de eHealth Week publiceerde Philips haar eerste editie van de Future Health Index. Daarin werd geconcludeerd dat er wereldwijk grote kansen liggen voor connected care, maar dat de adoptie daarvan wel nog wat voeten in aarde zal hebben. Samenwerkingen die de toepassing van connectie care oplossingen als hierboven beschreven onderzoeken zullen daar zeker een bijdrage aan leveren.