Search
Close this search box.
Search

Schippers krijgt ‘Strategie Internationaal’ en ‘Crossover Works #4’ – Nieuwsoverzicht van 20 november

Verder vandaag: 3D anatomische atlas - VR succesvol gebruikt tijdens operatie. Deel dit via #eHealth en #icthealth

Minister Schippers krijgt ‘Strategie Internationaal’ en ‘Crossover Works #4’

Minister Edith Schippers van VWS kreeg twee publicaties uitgereikt tijdens haar bezoek aan de Medica te Düsseldorf. Het gaat om het rapport "Strategie Internationaal"(PDF) en de publicatie "Crossover Works #4"(Download). Strategie Internationaal beschrijft de mogelijkheden om de Nederlandse healthcare internationaal nog beter op de kaart te zetten. Het rapport is geschreven door de werkgroep die op de Top: Zorg en Export is samengesteld. Die werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van de publieke sector (Ministeries van BuZa, VWS, EZ, RVO en NFIA) en private sector (Task Force Health Care namens de Dutch LSH Alliance).  

De vierde editie van Crossover Works behandelt crossovers van de creatieve industrie met de topsector Life Sciences & Health. Hierbij kunt u denken aan: een game die helpt om angsten te bedwingen, een Muziekbank die dementerende ouderen in beweging houdt en een 3D-geprinte schedelprothese. Crossover Works is een serie publicaties van de Federatie Dutch Creative Industries in samenwerking met CLICKNL, Dutch Creative Council, Kamer van Koophandel en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

3D anatomische atlas minimaliseert zenuwschade

Is anatomisch onderzoek niet iets van lang vervlogen tijden? Niet volgens dr. Annelot Kraima van het LUMC. "Het is een vakgebied waarin veel wordt aangenomen, terwijl er op detailniveau nog veel te ontdekken is."Kraima ontwikkelde een 3D anatomische atlas van het bekken. Dit model maakt het mogelijk om de microscopische anatomie ervan te kennen. "Zo kun je de kans op zenuwschade minimaliseren. Daardoor loopt de patiënt minder risico op bijvoorbeeld incontinentie of erectiestoornissen. Bij kanker helpt goede anatomische kennis om de tumor volledig te verwijderen."

Kraima promoveerde afgelopen woensdag op haar minutieuze onderzoek naar de anatomie van het bekkengebied. Voor het vrouwelijk bekken creëerde een virtuele 3D anatomische atlas, die nu al gebruikt wordt in het Leidse geneeskunde-onderwijs. Ze deed dit samen met de TU Delft. Daarnaast is het mogelijk om haar 3D-model met de juiste software te projecteren op MRI-scans van patiënten. "Zo wordt de chirurg attent gemaakt op waar de zenuwen lopen. Heel handig, vooral voor chirurgen in opleiding, maar ook om in de spreekkamer aan patiënten uit te leggen wat de risico’s zijn bij een operatie.” 

Virtual Reality succesvol gebruikt tijdens operatie

Virtual reality werd tot nu toe al gebruikt om mensen op te leiden. Een groep artsen van het Institute for Cardiology (Warschau) heeft de techniek nu voor het eerst ingezet als ‘gids’ tijdens revascularisatie van een kransslagader. Deze operatie is normaal lastig vanwege de beperkte mogelijkheden om de verstopte aderen goed te visualiseren.

Het team gebruikte Google Glass tijdens de operatie. "Deze case laat een nieuwe manier zien waarop we een wearable kunnen inzetten om de operatie beter te plannen en als gids te dienen. Het toont aan dat wearables de chirurg meer comfort bieden en helpen om de procedure efficiënter te laten verlopen", vertelt Maksymilian P. Opolski, MD, PhD, van het Department of Interventional Cardiology and Angiology at the Institute of Cardiology, Warsaw, Poland.

U kunt het onderzoek tegen betaling bekijken in het Canadian Journal of Cardiology.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
Volg jij ons al?