Search
Close this search box.
Search

Schippers wil een innovatief netwerk voor start up’s in zorg

Minister Edith Schippers (VWS) gaat de mogelijkheden onderzoeken van het oprichten in Nederland van een innovatief, creatief netwerk om jonge start-up bedrijven in de zorg nog beter te ondersteunen.

Hierdoor kunnen sneller innovaties worden toegepast die de zorg voor patiënten beter en betaalbaar maken. Schippers leidde de afgelopen week een economische missie in Chicago en Boston van Nederlandse bedrijven in de sectoren Life Sciences and Health en Landbouw en Voedingsindustrie.

Geïnspireerd door de nieuwe Amerikaanse incubator (broedplaats voor zorginnovaties) Matter, wil Schippers de kennis en eisen van patiënten en professionals in een vroeg stadium betrekken bij de ontwikkeling van nieuwe producten, systemen en diensten; zij gaan er immers mee werken. Daarnaast wordt onder andere juridische, financiële en verzekeringskennis bij elkaar gebracht. Dit gebeurt dan niet door de fysieke oprichting van een nieuw instituut, maar door te kijken naar de mogelijkheden voor een nieuw ondersteunend netwerk. Het grote voordeel dat hiermee behaald kan worden is dat innovaties die gewenst zijn, sneller kunnen worden toegepast.

Centraal in de economische missie van Schippers in de Verenigde Staten stond ‘healthy aging’ en ‘feeding the city’. Mensen worden steeds ouder en steeds meer mensen hebben een chronische ziekte. De uitdaging is om hen vitaal te houden, zodat ze in allerlei maatschappelijke verbanden actief kunnen blijven, waaronder de arbeidsmarkt. Cruciaal hiervoor is de ontwikkeling van innovaties, die de zelfredzaamheid en bewegingsvrijheid van ouderen en chronisch zieken in stand houden of bevorderen. Schippers: "We moeten bij zorg niet meer meteen aan ziekenhuizen en artsen denken, maar aan hoe we ouderen en chronisch zieken kunnen helpen actief en zelfstandig te blijven. Dat is beter voor hen, beter voor hun familie, voor de samenleving en voor de kosten van de zorg. Er is door toepassing van (geavanceerde) technologie al veel meer mogelijk dan we denken. Het gaat erom dat we die verder ontwikkelen en daadwerkelijk toepassen."

Tijdens de missie onder leiding van Schippers werden tal van resultaten bereikt. Zo tekenden het Rehabilitation Instituut Chicago en Neurocontrol Nederland een samenwerkingscontract op het gebied van revalidatie-onderzoek, klinische samenwerking en samenwerking met Nederlandse bedrijven. Zeven Nederlandse wetenschappers kregen een adjunct-hoogleraarschap aangeboden op de prestigieuze Northwestern University. Royal Duyvis Wiener en het Amerikaanse bedrijf CHS tekenden een contract over technologische toepassingen op het gebied van noten en zaden. De staat Massachussets kondigde aan graag een tegenbezoek met bedrijven en universiteiten aan Nederland te willen afleggen.

In de aankomende editie ICT&health (25juni) een groot interview met Minister Edith Schippers over de technologische toepassingen, de innovaties en de mogelijkheden! Mis hem niet

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Volg jij ons al?