Search
Close this search box.
Search

Schoenen met laserlicht tegen bevriezen van Parkinson-patienten

Schoenen, uitgerust met lasertechnologie, kunnen Parkinson-patiënten helpen met lopen. De schoenen kunnen helpen tegen het fenomeen van ‘bevriezen’, waarbij het voor iemand met Parkinson lijkt alsof de voeten opeens aan de vloer vastgelijmd zijn.

Patiënten met Parkinson hebben vaak last van motorische problemen, zoals tremor (trillen), stijve spieren, alleen langzaam kunnen bewegen en moeite met lopen. Oorzaak is het afsterven van dopamineproducerende cellen. Dopamine speelt onder meer een rol bij de voortbeweging. Volgens het blog Donders Wonders komt het fenomeen van bevriezen van de voeten voor bij 70 procent van de mensen die de ziekte al langer dan tien jaar hebben. Dit geeft een verhoogde kans op vallen met alle bijbehorende mogelijke verwondingen.

Gastblogger Murrielle Ferraye noemt bevriezing is een interessant fenomeen, omdat de aandacht, motivatie en emoties van de patiënt er grote invloed op hebben. Dit kenmerk kan worden gebruikt tijdens een behandeling, door patiënten bepaalde trucs te leren die hen kunnen helpen om uit een bevriezing te komen. Beeld- of geluidssignalen in de omgeving kunnen bijvoorbeeld helpen bij het (her)starten van loopbewegingen.

Omgevingssignalen belangrijk

Signalen in de omgeving kunnen een goede oplossing bieden om bevriezen te beperken. Automatisch bewegen wordt door het verdwijnen van dopamineproductie steeds lastiger. Hiervoor compenseren door middel van een grotere cognitieve inspanning wordt op termijn moeilijker doordat het cognitief functioneren naar verloop van tijd ook achteruit gaat.

Een team onder leiding van Ferraye heeft we de Cue-shoe (Stuur-schoen) ontwikkeld, een nieuw apparaat dat via laserlicht aanwijzingen in de omgeving creëert. De Cue-shoe is een normaal paar schoenen, met op de neus van elke schoen een apparaatje dat een streepje laserlicht op de grond kan werpen.

Onder de zool van elke schoen zit een drukgevoelige schakelaar, aldus Ferraye. Wanneer het lichaamsgewicht op de schakelaar drukt (wanneer de hiel van de voet op de grond wordt gezet) gaat de laser aan. Er wordt dan een streep licht wordt geprojecteerd voor de voet die de volgende stap zal gaan zetten.

De streep laserlicht werkt dan als een visuele aanwijzing voor de beweging. De lichtaanwijzingen worden met geschikte pauzes geproduceerd en lopen in de maat met het bewegingsritme van de patiënt.

Bekijk video om te zien wat het bevriezen inhoud.

###Donders###

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
Volg jij ons al?