Schouderoperatie uitgevoerd met de Apple Vision Pro

do 9 mei 2024 - 13:00
VR
Nieuws

Een Braziliaanse arts heeft de Apple Vision Pro gebruikt om een schouderoperatie uit te voeren. Hij filmde de operatie vanuit zijn eigen oogpunt. Nadat begin dit jaar al de eerste operaties met de nieuwe Vision Pro van Apple werden uitgevoerd, ging een Braziliaanse arts nog een stapje verder. Hij filmde het hele gebeuren en plaatste een video op zijn YouTube-kanaal waarin hij laat zien hoe een operatie met de Apple Vision Pro in zijn werk gaat.

De arts is orthopeed en traumatoloog en is gespecialiseerd in schouder- en elleboogoperaties. Tijdens de gefilmde operatie herstelde de arts een beschadigde pees met behulp van een kijkoperatie. In plaats van het normale cameraatje gebruikte hij de Apple Vision Pro. Zo kon hij niet alleen de schouder in 3D bekijken, maar ook de informatie over de patiënt in zijn Notities-app in beeld projecteren.

Handgebaren en oogbewegingen

De video laat zien hoe de chirurg de Apple Vision Pro eenvoudig bedient met handgebaren en oogbewegingen. De arts had vooraf wel wat bedenkingen. Hij vroeg zich bijvoorbeeld af of de beelden wel duidelijk genoeg zouden zijn, omdat het in de ok relatief donker is. Daarnaast adviseert Apple om het apparaat niet te gebruiken in combinatie met scherpe voorwerpen. Toch was het experiment geslaagd en kan het apparaat volgens de arts heel nuttig zijn bij het uitvoeren van operaties.

De National Health Service (NHS) in het Verenigd Koninkrijk heeft plannen om te investeren in AI om operaties efficiënter te maken en menselijke fouten te verminderen. In de video van de chirurg is te zien dat de technologie de kans op fouten aanzienlijk verkleint. De tijd zal moeten leren welke invloed de Apple Vision Pro zal hebben in de ok.

Andere medische toepassingen van de Vision Pro

De Apple Vision Pro wordt niet alleen in de ok ingezet. Onlangs lanceerde Osso VR een medische trainingsapp voor de Apple Vision Pro, die kan worden gebruikt voor een operatietraining. Hiermee kunnen gebruikers virtueel de stappen van twee orthopedische procedures doorlopen. Het gaat om een totale knievervanging en om een zogeheten carpaletunnel-loslating.

De app bootst de operatiekamer na waar twee procedures virtueel worden weergegeven. Op die manier kunnen de zorgverleners en de patiënten zich voorbereiden op een operatie. De lancering van Osso VR volgt op de introductie door Siemens Healthineers van een Apple Vision Pro-app waarmee mensen interactieve hologrammen van het menselijk lichaam kunnen bekijken via de headset. De Apple-headset heeft ook mogelijkheden voor handtracking.