Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Seniorentablet Memorylane getest door vijftig ouderen Rotterdam

Vijftig Rotterdamse ouderen krijgen de komende weken de beschikking over de ‘Memorylane’, een gebruiksvriendelijke tablet voor ouderen. Onder het toeziend oog van minister Hugo de Jonge sloten Han Paulides (directeur wmo radar) en Rob Noldus (directeur Home Instead Rotterdam), een overeenkomst om de tablet in Rotterdam uit te gaan zetten én testen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De Memorylane is vormgegeven als een fotolijst en biedt speciaal ontwikkelde voorzieningen voor ouderen om meer in contact te blijven met vrienden en familie. Hierbij kan worden gedacht aan een persoonlijke agenda waarbij familie op afstand een bezoek kan inplannen, beeldbellen met familieleden of een slim fotoalbum waarmee zelfs ansichtkaarten verstuurd en ontvangen kunnen worden.

In de wijken Centrum en Overschie krijgen vijftig ouderen de tablet gratis uitgereikt. Om te beoordelen of de tablet daadwerkelijk een technologische toevoeging is aan het dagelijkse leven van ouderen, worden zij gedurende een half jaar gevolgd. Na dit half jaar wordt geëvalueerd of Memorylane een goede ondersteuning is voor het in contact blijven met vrienden, familie en hulpinstanties.

De ouderen die zijn geselecteerd voor het project krijgen na ontvangst van de tablet hulp bij het inrichten en in gebruik nemen van Memorylane. Klein-, kinderen, vrienden en betrokken hulpverleners helpen mee bij het in gebruik nemen van bijvoorbeeld beeldbellen en de persoonlijke agenda. Er wordt voor gezorgd dat de tablet is voorzien van bekende films, series en muziek uit de jaren ’30 tot en met ’50 op basis van persoonlijke voorkeur. Daarnaast zullen positieve herinnering uit het levenspad van de Memorylane eigenaren niet ontbreken dankzij de inzet van het persoonlijke fotoboek.

De Memorylane komt uit de koker van Roxelane Care, ontwikkelaar van zorgproducten en concepten. Het bedrijf heeft een focus op het welzijn van senioren binnen de extra- en intramurale omgeving. Onder de merknamen van Roxelane Care vallen de internationale Memorylane-tablet voor senioren en de Dementia-app.

Eenzaamheid onder ouderen groeiend probleem

Op dit moment zijn in Nederland 1,3 miljoen mensen ouder dan 75 jaar. De verwachting is dat dit in 2030 2,1 miljoen mensen zijn. Volgens het ministerie van VWS zegt de helft van de mensen die ouder dan 75 jaar zijn zich eenzaam te voelen. Met het programma ‘één tegen eenzaamheid’ wil de overheid eenzaamheid onder ouderen eerder signaleren en doorbreken. Maatschappelijke organisaties, gemeenten, bedrijven en ondernemers en de Rijksoverheid slaan hiervoor de handen ineen. Dit doen zij in landelijk en lokale coalities (samenwerkingsverbanden) tegen eenzaamheid.

Onlangs toonde een recente pilot bij ViVa! Zorggroep met de seniorentablet Compaan aan dat ouderen zes maanden na het gebruik ervan veel minder eenzaamheid hadden ervaren. Na het gebruik van Compaan gaven de ouderen die deelnamen aan de pilot bovendien aan over een veel groter (sociaal) netwerkte beschikken.

Na zes maanden gebruik van de Compaan bleek het percentage ouderen dat aangaf zich eenzaam te voelen te zijn gedaald naar 25 procent terwijl het gemiddelde aantal sociale contacten was gestegen naar 13 per week.

90 miljoen voor zelfstandigheid ouderen

Begin dit jaar stelde het kabinet de komende drie jaar 90 miljoen euro beschikbaar aan subsidies voor technologie die ouderen helpt langer zelfstandig thuis te blijven wonen. De subsidies in het kader van E-Health Thuis vallen onder het vorig jaar geïntroduceerde programma Langer Thuis. Aanbieders van zorg en ondersteuning kunnen dit voorjaar samen met inkopers van deze zorg komend voorjaar plannen indienen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Reageer

Eén reactie op “Seniorentablet Memorylane getest door vijftig ouderen Rotterdam”

  1. Net 1 aangezet voor tante. Toevoegen van contacten verloopt soms zeer moeizaam. Geluidskwaliteit is ronduit slecht voor ouderen met een gehoorapparaat. Beeldkwaliteit is op een 200 mb lijn matig tot slecht. Voor je 360 euro per jaar (goedkoopste manier) een te duur alternatief. In de opzet zit zeker potentie maar er moet nog veel werk verzet worden. Nu een negatief advies voor deze tablet

Geef een reactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen