Search
Close this search box.
Search

Sensor waarschuwt voor verkrachtingsdrug

Iemand kan ongemerkt GHB in een drankje doen in een horecagelegenheid. Een Delfts studententeam is bezig om een snelle sensor te ontwikkelen, die deze verkrachtingsdrug meteen kan detecteren. Zo wordt de gebruiker van het drankje tijdig gewaarschuwd en kan bewijs van de poging tot drogering worden geleverd.

GHB is van narcosemiddel uitgegroeid tot een partydrug. Het middel wordt ook ingezet door lieden die het niet zo goed met de medemens voor hebben, met name als verkrachtingsdrug. Door het in een drankje te doen van een slachtoffer, raakt iemand de controle kwijt waarna het misbruik plaats kan vinden. Om dit te voorkomen is het team van TU Delft bezig om een snelle sensor te ontwikkelen. Sensoren worden steeds breder ingezet bijvoorbeeld voor het monitoren op afstand van patiënten maar zitten bijvoorbeeld ook in moderne auto’s. Het toepassen van een sensor voor de preventie van verkrachting is echter een novum.

Crowdfunding


Afgelopen week is het Delftse team begonnen met crowdfunding om het onderzoek voort te zetten. Het team vertegenwoordigt met dit project de TU Delft op de wereldwijde iGEM-wedstrijd in Parijs in oktober 2022. Teamlid Rebecca Jekel vertelt op de website van de TU Delft: “De crowdfunding is nodig om specifieke onderdelen van de sensor te kunnen bekostigen, zodat we een zo goed mogelijk eindproduct op kunnen leveren. Alle beetjes helpen om de ontwikkeling mogelijk te maken.”

Sensor licht op in drankje

Het team hoopt dat straks met de sensor niet alleen gebruikers te beschermen maar ook bewijs te leveren voor slachtoffers waarmee ze aangifte kunnen doen. Er wordt samengewerkt met de politie, eigenaren van clubs en cafés, het openbaar ministerie, slachtoffers van drogering en gezondheidsinstellingen om uiteindelijk een product te ontwikkelen dat aan ieders eisen voldoet.  

De sensor kan straks in een glas drank worden gedaan. Zodra er GHB in het drankje komt, licht hij op en is de gebruiker gewaarschuwd, want het toevoegen van GHB kan heel snel gebeuren bijvoorbeeld als iemand niet goed oplet of even wegloopt. De ontwikkeling van de sensor is daarom goed nieuws voor mensen, vooral dames, die bang zijn om slachtoffer te worden van deze duistere praktijken.  

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?