Search
Close this search box.
Search

Serious game helpt diabetici de juiste keuzes te maken

Gezonde voeding is van groot belang voor een goede gezondheid. Dat geldt al helemaal voor patiënten met diabetes type 2. Om deze patiënten te helpen met het maken van de juiste keuzes heeft het Maasstad Ziekenhuis, samen met NBD Biblion, een informatieve online serious game over gezonde voeding ontwikkeld. Na een uitgebreide testfase is de game nu voor iedereen beschikbaar.

Nederland telt momenteel zo’n 1,1 miljoen mensen die kampen met diabetes type 2. Een gezonde levensstijl met voldoende beweging en gezonde voeding verkleint de kans op de ontwikkeling van diabetes type 2. “Maar wat is nu gezond? Niet alles wat gezond lijkt, is ook gezond. Met het informatieve spel dat we hebben gemaakt, leren we de speler waar je op kunt letten en hoe je gezondere keuzes kunt maken”, vertelt Joke van der Linden. Zij is internist in het Maasstad Ziekenhuis en betrokken bij de ontwikkeling van de serious game ‘Gezond Leven’.

Serious game ‘Gezond Leven’

De serious game, Gezond Leven, is voordat die breed beschikbaar gesteld werd uitgebreid getest door zowel patiënten als praktijkondersteuners van huisartsen en medewerkers van het ziekenhuis. Met de feedback van die tests is de game verder verbeterd en nog begrijpelijker gemaakt.

“De module over voeding is nu af. Hierna volgt nog een module over bewegen. Die verwachten we dit najaar klaar te hebben. Met deze game hopen we de gezondheid van onze patiënten binnen en buiten het ziekenhuis te bevorderen en diabetes type 2 voor te zijn of te keren”, aldus Joke van der Linden.

De game kan via een bijbehorende app van het online gameplatform Bibendo op smartphone of tablet gespeeld worden. Die app is zowel voor Android als iOS (Apple) gratis te downloaden en gebruiken. Zoek in die app-winkels naar ‘Maasstad Ziekenhuis – Gezonde leefstijl’ . Daarnaast is het ook mogelijk om de game via deze link rechtstreeks online, op computer, laptop of mobiel apparaat, te spelen.

Met initiatieven zoals deze online informatie game voor diabetici werkt het Maasstad Ziekenhuis aan het informeren over of begeleiden van patiënten en medewerkers naar een gezonde leefstijl. Met als belangrijkste doel om, waar mogelijk, zorg te voorkomen.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Volg jij ons al?