Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Serious Game voor bevordering regionale samenwerking

De partijen uit het Hoofdlijnenakkoord Wijkverpleging hebben een Serious Game gelanceerd ter bevordering van de Juiste Zorg op de Juiste Plek in de regio. De game biedt een leerzaam rollenspel voor samenwerkingspartners in de regio of managementteams. Zo kunnen zij ervaren, en oefenen om de samenwerking met VVT-organisaties, ziekenhuizen, zorgverzekeraars en gemeenten in de regio te bevorderen, uitdagingen signaleren en overwinnen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De Serious Game is ontwikkeld in samenwerking met Common Eye, een organisatieadviesbureau dat gespecialiseerd is in samenwerkingsvraagstukken. Behalve de partijen van het Hoofdlijnenakkoord Wijkverpleging verleenden ook andere partners uit de zorgketen, waaronder de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), InEen en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), hun medewerking.

Serious Game met rollenspellen

Met de Serious Game ‘Juiste Zorg op de Juiste Plek’ (hier te downloaden) kunnen partijen met behulp van herkenbare samenwerkingssituaties ervaren wat er gebeurt in de samenwerking in de regio. Door een rollenspel, waarbij deelnemers in de huid van een ander kruipen, kunnen zij met elkaar vanuit een ander perspectief in gesprek gaan. Op die manier kunnen dynamieken en patronen worden blootgelegd die in de dagelijkse praktijk van regionale samenwerking ervaren worden. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende belangen die bij samenwerkingspartners een rol spelen. Met de Serious Game krijgen de verschillende partijen inzicht in elkaars drijfveren en patronen die de samenwerking al dan niet ten goede komen.

De game kan zowel ingezet worden in regio’s waar de samenwerking rondom JZOJP nog moet opstarten, als in regio’s waar al wordt samengewerkt en bestaat uit twee varianten. Een versie voor bestuurders en een versie die gericht is op managers. Beide varianten kunnen zowel fysiek als digitaal worden gespeeld. Er is wel een spelbegeleider nodig die ervoor zorgt dat het spel in goede banen geleid wordt. Voor de rol van spelbegeleider is een specifieke handleiding beschikbaar.

Vertaalslag naar de praktijk

Het spel wordt gespeeld door zes tot tien deelnemers die na de introductie in totaal vier rondes doorlopen waarin een aantal opdrachten uitgevoerd worden. Het spel wordt afgesloten met een soort evaluatie waarbij de spelers weer uit hun rol stappen en aan de hand van vragen hun rol binnen het spel reflecteren. Doel hiervan is het maken van een vertaalslag naar de praktijk. Het hele spel neemt ongeveer 100 minuten in beslag.

De spelers vormen een werkgroep JZOJP in een fictieve regio en zijn managers of bestuurders van de samenwerkende organisaties in de regio. Iedere deelnemer krijgt een rol toebedeeld, bijvoorbeeld de bestuurder van een VVT-organisatie, de regionale huisartsenorganisatie of de wethouder Sociaal Domein. Om in de huid van een ander te kunnen kruipen is het van belang dat een deelnemer een andere rol kiest dan die hij of zij in de dagelijkse praktijk bekleedt.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen