Search
Close this search box.
Search

Siemens en St Jansdal vernieuwen samenwerking laboratorium diagnostiek

Siemens Healtineers en ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk vernieuwen hun samenwerking op het gebied van medische beeldvorming en laboratoriumdiagnostiek. Beide partijen hebben een nieuwe, tienjarige overeenkomst gesloten.

Siemens Healthineers ondersteunt het ziekenhuis van verbouwing tot en met oplevering van een gevalideerde laboratoriumomgeving. Daarmee moet St Jansdal de beschikking krijgen over de meest geavanceerde apparatuur voor het bepalen van bloed- en urinewaarden. Siemens Healthineers en St Jansdal willen ook samen de eerstelijns diagnostiek verbeteren.

Siemens Healthineers stelt het St Jansdal een totaaloplossing te leveren. De health-dochter van Siemens beschouwt het ziekenhuis als een referentielaboratorium. Zo zijn in het contract afspraken gemaakt over voorraadbeheer en procesoptimalisaties.

Kostenbesparing door minder diagnostiek

Verder is er binnen de overeenkomst een prijssystematiek ontwikkeld waardoor de patiëntgebonden laboratoriumdiagnostiek kosten sneller en eenvoudiger in beeld kunnen worden gebracht. Dat moet medisch specialisten van het ziekenhuis helpen direct de vertaalslag te maken naar de besparing die het aanvragen van minder diagnostiek het ziekenhuis oplevert.

Beide partijen willen voor de duur van het contract samenwerkingsinitiatieven ontwikkelen die ook goed zijn voor inwoners van de regio en waarbij de huisarts zich optimaal gefaciliteerd weet. Een voorbeeld is de verdere uitrol van Point of Care testing, waarbij spoedonderzoek bij de huisarts of thuis bij de patiënt wordt uitgevoerd en niet meer in het laboratorium.

Direct delen labuitslagen

Ook worden vrijwel alle aanvragen door huisartsen digitaal gedaan en wordt er niet meer gewerkt met de oude bekende labformulieren. Door het delen van labuitslagen met het ziekenhuis en behandelend specialisten kan indien nodig op de uitslag worden geanticipeerd.

Volgens Kees Smaling, algemeen Directeur bij Siemens Healthineers, is de nieuwe overeenkomst een volgende stap in de samenwerking, “omdat wij gezamenlijk nieuwe gezondheidsmodellen gaan ontwikkelen op het gebied van diagnostiek op basis van de hoogwaardige oplossingen die wij kunnen bieden binnen ons portofolio.”

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Duurzaam laryngoscoopblad
UMC Utrecht stapt over op herbruikbare laryngoscoopbladen
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Volg jij ons al?