Siemens Healthineers bundelt krachten met Vital10 voor preventieve zorg thuis

do 1 februari 2018 - 08:30
Vital10-Sabine-Pinedo_edited
Databeschikbaarheid
Nieuws

Siemens Healthineers gaat samenwerken aan met e-health platform Vital10. Het doel is om preventieve zorg mogelijk te maken vanuit de thuissituatie van een patiënt. Zo moet de kwaliteit van de geleverde zorg verbeteren, terwijl tegelijk de zorgketen ontlast wordt en zorgkosten dalen.

De eerste concrete stap is het leveren van Point-of-Care oplossingen voor de landelijk opererende trombosedienst van Vital10 onder de naam Trombovitaal. Door de Point-of-Care oplossingen van Siemens Healthineers te koppelen met het platform van Vital10, zijn patiënten in staat tijd- en plaatsonafhankelijk hun bloedmetingen te monitoren. Beide partijen gaan ook naar aanvullende mogelijkheden kijken, zoals medische beeldvorming en data analytics.

Extra stimulans monitoren gezondheid

Vital10 en Siemens Healthineers stellen patiënten een extra stimulans te willen geven om hun gezondheid te monitoren. Op het platform van Vital10 kunnen zij zelf vitale functies en beïnvloedbare risicofactoren zien. Met gezondheidsbevorderend gedrag kunnen ze vervolgens punten sparen en dan kiezen uit kortingen op bijvoorbeeld de sportschool, een diëtist, lifestyle-coach of andere producten en diensten uit de webshop. Een vergelijkbaar initiatief werd deze week gelanceerd onder de naam Fitcoins, bedoeld om ongezond zitgedrag op kantoor tegen te gaan.

Verschuiving van curatief naar preventief

Volgens Kees Smaling, algemeen directeur bij Siemens Healthineers Nederland, is preventie essentieel om gezond te blijven en moet er een verschuiving komen van curatieve naar preventieve zorg. “Een eerste stap voor patiënten hiervoor is het monitoren van vitale lichaamsfuncties. Door onze technische oplossingen én kennis te combineren met een platform als Vital10, tillen we de zorg naar een hoger niveau. Samen met Vital10 gaan wij ons aankomend jaar inzetten voor e-health oplossingen met preventieve zorg als uitgangspunt." Sabine Pinedo, Medisch Directeur van Vital10, meent dat de (na)zorg voor patiënten eenvoudiger kan. Het liefst zelfs in de thuisomgeving. “Vital10 heeft als doel om de zorg met behulp van innovatieve technologie dichter bij de patiënt te brengen. Door de kennis en expertise van Siemens Healthineers en Vital10 te bundelen, gaan we de komende jaren de Nederlandse patiënt zelfstandiger maken.”