Siemens Healthineers komt met nieuwe technologie voor radiologen

19 december 2016
Nieuws
Siemens Healthineers presenteerde de nieuwe technologieën op de jaarlijkse bijeenkomst van de RSNA (Radiological Society of North America). Philips kwam recent tijdens het RSNA-event ook met drie nieuwe oplossingen op het gebied van radiologie, onder andere op het gebied van beeldbeheer en –interpretatie.

Volgens Kees Smaling, algemeen directeur bij Siemens Healthineers in Nederland, neemt de druk op zorgaanbieders wereldwijd toe – onder meer door een neerwaartse druk op budgetten -
terwijl de verwachting van patiënten groter wordt. Alle vier de innovaties van Siemens zijn dan ook bedoeld om de huidige uitdagingen in de gezondheidszorg het hoofd te bieden.

Zo wordt het door de genoemde krimpende budgetten in de gezondheidszorg en steeds lastiger om te investeren in technologie die een hoge kwaliteit gezondheidszorg waarborgt. De toevoegingen van de oplossingen aan het portfolio van Siemens Healthineers zijn mede tot stand gekomen op basis van input van honderden gebruikers, patiënten, radiologen en CEO’s/CFO’s, aldus een persbericht van de organisatie.
 

Compressed Sensing technologie

De nieuwe Compressed Sensing technologie van Siemens Healthineers zorgt ervoor dat MRI-scans 10 keer sneller uitgevoerd kunnen worden, zonder concessies qua beeldkwaliteit. Zo kunnen patiënten bij cardiale MRI-scans vrij ademen, waardoor het scannen ongeveer 16 seconden in beslag neemt. Normaal moeten patiënten 10 -14 keer hun adem inhouden. Dat kost al gauw vier minuten. Siemens past hiervoor naar eigen zeggen een algoritme toe dat de hoeveelheid verkregen data sterk reduceert en zo het scanproces versnelt.

Magnetom Sempra

De Magnetom Sempra is een 1,5 Tesla MRI-scanner. De volgens Siemens  lage operationele kosten, inventieve technologieën en een geïntegreerd serviceconcept zouden er voor zorgen dat radiologische afdelingen met de Magnetom Sempra winstgevender kunnen werken ondanks de groeiende kostendruk.

Somatom go.platform

Met het Somatom go.platform wil Siemens Healthineers een nieuw platform bieden voor computertomografie. Het nieuwe platform moet workflow en gebruiksvriendelijkheid verbeteren en zou eenvoudig te bedienen zijn omdat zelfs geavanceerde procedures vergaand geautomatiseerd en en gestandaardiseerd zijn.  Verder omvat het platform een vernieuwd serviceconcept en functionaliteiten om kosten te reduceren, zoals bediening via een tablet. De gebruiker is zo niet meer gebonden aan een vast werkstation maar kan hij het systeem vanuit iedere gewenste positie bedienen.

ARTIS pheno

De ARTIS pheno is een angiografiesysteem op robotarm voor individuele preoperatieve planning, inter-operatieve beeldgeleiding en interventie, en realtime evaluatie. De omvang van de patiënt, de conditie waarin deze verkeert en positionering bij de gewenste minimaal invasieve procedure zijn regelmatig een uitdaging. Met de ARTIS pheno zijn volgens Siemens ook zwaarlijvige patiënten goed te behandelen. De ARTIS pheno is zou ook hygiënischer zijn en voldoen aan de hoogste infectie controle standaarden, om postoperatieve infecties te beperken.