SJG verbetert snelheid en kwaliteit afname biopten

12 mei 2022
Borstkanker-met-ribbon
Diagnostiek
Nieuws

Voorheen moesten patiënten van het St. Jans Gasthuis (SJG) in Weert voor het afnemen van een biopt nog naar een ander ziekenhuis afreizen. Door de ingebruikname van een nieuwe punctietafel en ondersteuning voor stereotactische bioptie kunnen deze patiënten nu ook hiervoor terecht in het Alexander Monro op de locatie Zuidoost van het SJG. Het afnemen van biopten gebeurde daar al, maar met de nieuwe technologie wordt het voor patiënten iets comfortabeler. Ook biopteren via MRI kan sinds kort in het Alexander Monro Zuidoost in SJG Weert plaatsvinden. 

Biopten kwalitatief beter

De nieuwe, zogenoemde, stereotactie-tafel maakt het afnemen van een biopt voor de patiënt comfortabeler omdat zij op die tafel een stuk minder ongemakkelijk liggen. Daardoor is het samendrukken van de borst minder pijnlijk. Het afnemen van een stereotactische biopsie is nodig wanneer er in de borst afwijkingen ontdekt zijn die op echobeelden onvoldoende zichtbaar zijn.

De toevoeging van röntgen bij het afnemen van biopten betekent dat het weefsel veel nauwkeuriger gescand kan worden. Daardoor zijn de biopten kwalitatief beter en verloopt de procedure in zijn geheel sneller. Ook deze factoren dragen bij aan het minder belastend maken van deze vervolgonderzoeken.

"Met name bij kalkspatten of kleine afwijkingen in de borst is deze techniek van grote meerwaarde”, vertelt mammaradioloog Peter Veekmans. "Bovendien betekent de komst van het nieuwe systeem dat “ we voor verdachte plekjes in de borst nu drie verschillende bioptie-methodes kunnen gebruiken via echo, röntgen en MRI."

AI in borstkanker diagnostiek

Het verbeteren en minder invasief maken van deze ingrepen voor (vervolg)onderzoeken naar de mogelijke aanwezigheid van borstkanker heeft bij veel ziekenhuizen hoge prioriteit. Zo ontwikkelde het UMC Utrecht een geautomatiseerd systeem dat in staat is om met behulp van AI, snel en nauwkeurig MRI-foto’s van borsten met dicht borstklierweefsel te inspecteren. Dat systeem zorgt er bovendien voor dat de radioloog alleen nog foto’s te zien krijgt waarop afwijkingen geconstateerd zijn.

In 2019 werd ook al aangetoond dat het inzetten van technologieën zoals MRI-screening, naast of ter vervanging van mammografie, bij borstkankeronderzoek de kans op overleven vergroot doordat de kanker eerder ontdekt kan worden.