Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

CZ wijst op succes SkinVision-app

De app SkinVision is inmiddels 50.000 keer geraadpleegd en heeft de app 188 keer geadviseerd met spoed naar een arts te gaan. In 112 gevallen was minstens één ervaren dermatoloog van SkinVision 90 procent zeker van de diagnose huidkanker. Dat meldt zorgverzekeraar CZ, die de app sinds begin dit jaar aanbiedt.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Met de SkinVision-app kunnen verzekerden bij CZ sinds dit jaar, als ze twijfelen of een huidplekje kwaad kan of niet, een beoordeling hiervan krijgen zonder dat ze een afspraak hoeven te maken bij de huisarts. Gebruikers kunnen via de app op hun smartphone een huidafwijking laten analyseren door het algoritme en ontvangen direct een laag, laag met symptomen of hoog risicobeoordeling. SkinVision heeft een dermatologieteam die een continue kwaliteitscontrole uitvoert op de uitkomst van het algoritme.

Daarnaast wordt met onafhankelijke onderzoekers samengewerkt om de kwaliteit en doorontwikkeling te borgen. Indien daar aanleiding toe is, krijgt de gebruiker advies over de te nemen volgende stappen zoals het bezoeken van een arts of het blijven monitoren van het plekje. Inmiddels wordt de app niet alleen door verzekerden maar ook door huisartsen gebruikt en aangeboden aan hun patiënten, meldt CZ.

‘Apps die huid controleren onbetrouwbaar’

Vorig jaar kwam een onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) naar buiten waaruit bleek dat apps die huid kunnen controleren op de aanwezigheid van kanker vaak onbetrouwbaar zijn. Het LUMC maakte bij het onderzoek gebruik van SkinVision.

De onderzoekers  stelden dat het in 45 procent van de gevallen niet lukte om een goede foto met de app te maken en 67 procent van de plekjes die door de app als ‘rood’ werden bestempeld (hoog risico) en 70 procent van de ‘gele app-rating’ (gemiddeld risico) waren volgens de dermatoloog een gewone moedervlek of een ouderdomswrat. 

CZ zegt de resultaten van dit onderzoek in twijfel te trekken. “Wij kennen dit onderzoek zeker en de conclusie dat het onbetrouwbaar is, klopt volgens ons niet. Misschien is SkinVision net iets voorzichtiger dan een arts en gaat hij daardoor sneller op ‘oranje’, maar er volgt altijd een check door een dermatoloog die zelf ook over filters beschikt. Dat is niet meegenomen in dat onderzoek. SkinVision is meer dan een app. Het is een oplossing waarbij de arts zelf nog een grote rol in speelt. Er is binnen CZ bovendien goed gekeken naar de betrouwbaarheid. We steken onze nek natuurlijk niet zomaar uit”, zegt CZ-woordvoerder Marie-José van Gardingen.

CE-markering sinds 2014

SkinVision behaalde in 2014 een Europese CE-markering. Een CE-markering waarborgt dat medische hulpmiddelen, waaronder medische apps, voldoen aan de Europese eisen voor veiligheid en werkzaamheid. SkinVision was destijds de eerste huidkanker app met een certificering op zak.

Aan de certificering ging een wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van München vooraf. In dit onderzoek werd de betrouwbaarheid van de online assessment van SkinVision vergeleken met het ervaren oog van een dermatoloog. De Universiteit van München beoordeelde de app toen als een ‘veelbelovende oplossing’.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen