Slachtoffers partnergeweld moeten met SAFE-app sneller hulp vinden

16 maart 2018
stop-1131143_960_720
Apps
Nieuws
Er zijn verschillende vormen van partnergeweld, aldus een artikel op ZonMW over de SAFE-app: fysiek, psychisch, seksueel en economisch. Het gaat hier om een wereldwijd maatschappelijk- en gezondheidsprobleem. “Voor vrouwen die slachtoffer zijn van partnergeweld is het vaak erg moeilijk hierover te praten. Omdat ze bang zijn voor de consequenties als hun (ex-)partner erachter komt, of omdat ze denken dat hun situatie niet ernstig genoeg is. De stap om naar een instantie of huisarts te gaan is daardoor groot. e-health kan voor hen een laagdrempelige hulpvorm bieden,” vertelt Oertelt. Het Radboudumc heeft een afdeling Eerstelijnsgeneeskunde Gender&Women’s Health, waar Oertelt (hoogleraar Gender in Primary and Transmural Care) werkzaam is. Het doel van SAFE is onder andere om symptomen van angst en depressie te verminderen en de ervaren steun en daadkracht te vergroten. Oertelt ontwikkelt samen met projectleider Karin van Rosmalen en promovenda Nicole van Gelder de app SAFE. “Wanneer vrouwen geen directe hulp durven zoeken, kunnen ze via Google of informatiewebsites alsnog bij SAFE terechtkomen. Ook via flyers en posters in wachtkamers van bijvoorbeeld de huisarts kunnen vrouwen van SAFE op de hoogte raken.”

Weinig bewijs effectieve interventies slachtoffers

Er is volgens de betrokken onderzoekers nog weinig bewijs voor effectieve interventies voor vrouwelijke slachtoffers van partnergeweld. Vrouwen ervaren barrières om het geweld te delen: ze voelen zich niet op hun gemak of denken dat het probleem niet serieus genoeg is. Ze maken zich zorgen over de gevolgen van het openbaar maken van het geweld. SAFE stelt zichzelf tot doel om een zelfhulp e-health interventie te ontwikkelen én te testen voor vrouwelijke slachtoffers van partnergeweld. Het doel van deze interventie is om het bewustzijn van deze vrouwen te verbeteren en hen te ondersteunen bij het maken van keuzes in het veranderen van hun leefsituatie.

Patiëntgerichte invulling SAFE-app

Om ervoor te zorgen dat de app patiëntgericht is en aansluit bij de behoeften van de slachtoffers, werken onderzoekers, experts en ervaringsdeskundigen samen. Stichting Zijweg is betrokken bij het ontwikkel- en testproces. Het project opgedeeld in 3 delen:
  • De ontwikkeling van SAFE met input van interviews en focusgroepen.
  • Een randomized controlled trial met SAFE.
  • Procesevaluatie van SAFE.