Search
Close this search box.
Search

Slachtoffers partnergeweld moeten met SAFE-app sneller hulp vinden

Eén op de drie vrouwen in Nederland was, of is, slachtoffer van een vorm van partnergeweld. Deze slachtoffers hebben een hoger risico op depressie, angststoornissen en andere psychische en (onverklaarde) lichamelijke klachten. Reden voor hoogleraar Sabine Oertelt-Prigione om met ervaringsdeskundigen te werken aan een online interventie die ervoor moet zorgen de drempel om hulp te zoeken te verlagen.

Er zijn verschillende vormen van partnergeweld, aldus een artikel op ZonMW over de SAFE-app: fysiek, psychisch, seksueel en economisch. Het gaat hier om een wereldwijd maatschappelijk- en gezondheidsprobleem. “Voor vrouwen die slachtoffer zijn van partnergeweld is het vaak erg moeilijk hierover te praten. Omdat ze bang zijn voor de consequenties als hun (ex-)partner erachter komt, of omdat ze denken dat hun situatie niet ernstig genoeg is. De stap om naar een instantie of huisarts te gaan is daardoor groot. e-health kan voor hen een laagdrempelige hulpvorm bieden,” vertelt Oertelt.

Het Radboudumc heeft een afdeling Eerstelijnsgeneeskunde Gender&Women’s Health, waar Oertelt (hoogleraar Gender in Primary and Transmural Care) werkzaam is. Het doel van SAFE is onder andere om symptomen van angst en depressie te verminderen en de ervaren steun en daadkracht te vergroten. Oertelt ontwikkelt samen met projectleider Karin van Rosmalen en promovenda Nicole van Gelder de app SAFE. “Wanneer vrouwen geen directe hulp durven zoeken, kunnen ze via Google of informatiewebsites alsnog bij SAFE terechtkomen. Ook via flyers en posters in wachtkamers van bijvoorbeeld de huisarts kunnen vrouwen van SAFE op de hoogte raken.”

Weinig bewijs effectieve interventies slachtoffers

Er is volgens de betrokken onderzoekers nog weinig bewijs voor effectieve interventies voor vrouwelijke slachtoffers van partnergeweld. Vrouwen ervaren barrières om het geweld te delen: ze voelen zich niet op hun gemak of denken dat het probleem niet serieus genoeg is. Ze maken zich zorgen over de gevolgen van het openbaar maken van het geweld.

SAFE stelt zichzelf tot doel om een zelfhulp e-health interventie te ontwikkelen én te testen voor vrouwelijke slachtoffers van partnergeweld. Het doel van deze interventie is om het bewustzijn van deze vrouwen te verbeteren en hen te ondersteunen bij het maken van keuzes in het veranderen van hun leefsituatie.

Patiëntgerichte invulling SAFE-app

Om ervoor te zorgen dat de app patiëntgericht is en aansluit bij de behoeften van de slachtoffers, werken onderzoekers, experts en ervaringsdeskundigen samen. Stichting Zijweg is betrokken bij het ontwikkel- en testproces. Het project opgedeeld in 3 delen:

  • De ontwikkeling van SAFE met input van interviews en focusgroepen.
  • Een randomized controlled trial met SAFE.
  • Procesevaluatie van SAFE.
Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
AI-model huidkanker
Risico op huidkanker voorspellen met AI-model
Volg jij ons al?