Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Abena Nova wint Kate Granger Award

Abena, leverancier van persoonlijke verzorgingsproducten, heeft de ‘Kate Granger Award voor Compassionate Care’ gewonnen. De fabrikant kreeg de Europese prijs voor het slimme incontinentiemateriaal ‘Abena Nova’. Hiermee won het in maart 2018 al de Nationale Innovatieprijs. De uitreiking vond plaats tijdens de internationale zorgconferentie HIMSS Europe in Helsinki, Finland. Met toepassing van de Abena Nova wonnen zorgorganisaties Evean en Philadelphia begin dit jaar de challenge Verpleeghuis van de toekomst.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Abena Nederland werd voor de Kate Granger Award genomineerd door de manager van zorginstelling Evean Oostergouw. Zorgaanbieder Evean werd in januari 2019 samen met collega-organisatie Philadelphia Zorg door een onafhankelijke jury uitgeroepen tot winnaar van de Challenge Verpleeghuizen van de Toekomst. De challenge is in 2018 door het ministerie van VWS uitgeschreven en heeft als doel het stimuleren van de implementatie van innovaties in de verpleeghuiszorg. Sinds 1 april 2018 werden acht organisaties door een extern bureau ondersteund bij de implementatie van technologie in het verpleeghuis. De Challenge krijgt komend jaar een vervolg.

Evean had zich volgens de jury zich met het gebruik van slim incontinentiemateriaal van Abena onderscheiden op het gebied van het creëren van meerwaarde voor verpleeghuisbewoners en zorgmedewerkers aan de hand van technologie. Zorgmedewerkers van het team Evean Oostergouw implementeerden het slimme incontinentiemateriaal van Abena in twee psychogeriatrische afdelingen.

Afname aantal natte bedden, werkdruk

De toepassing van Abena Nova zorgde voor een afname van het aantal natte bedden met 76 procent. De werkdruk daalde omdat het gemiddelde aantal verschoningen met 30 procent omlaag ging van 3,5 naar 2,4 per bewoner per dag. Hiermee droeg de Abena Nova volgens Evean bij aan een oplossing voor de personeelstekorten in de zorg. Ook werd er een kostenbesparing van 20 procent op incontinentiezorg gemeten en een tijdsbesparing van 28 procent.

De Kate Granger Awards zijn vernoemd naar de Engelse arts Dr. Kate Granger, die zich jarenlang inzette voor meer compassie en patiëntgerichtheid in de zorg, nadat zij zelf met kanker was gediagnostiseerd. Abena won de prijs in de categorie ‘team/organisation’. De award werd uitgereikt door Erik Gerritsen, secretaris-generaal van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De andere awards werden uitgereikt in de categorieën ‘individual’ (gewonnen door Fleur Kapka, verloskundige bij het Barnsley ziekenhuis in Engeland) en ‘best use of innovation’ (gewonnen door verpleegkundigen van de Galway Clinic in Ierland).

Werking Abena Nova

Abena Nova is voorzien van slimme sensoren, die het verzadigingsniveau van het incontinentiemateriaal continu monitoren. Via een app kunnen zorgverleners, zoals medewerkers van een verpleeghuis, meekijken met deze gegevens. En is het incontinentiemateriaal verzadigd, dan krijgt de verantwoordelijke zorgmedewerker automatisch een seintje op zijn of haar mobiele telefoon. Dit stelt medewerkers in staat om het incontinentiemateriaal van cliënten precies op het juiste moment te verschonen.

De impact op het welzijn van bewoners in verpleeghuizen of andere instellingen is groot door minder ongemak, schaamte en onrust, aldus Abena. Daarnaast zorgt de inzet van slim incontinentiemateriaal voor een verlichting van de werkdruk in de zorg. “Het omgaan met incontinentie bij bewoners is behoorlijk belastend voor zorgmedewerkers”, stelt directeur Rob Basjes van Abena Nederland. “Het terugdringen van onnodige verschoningen is een rechtstreekse vermindering van die fysieke belasting. Ook winnen zorgprofessionals kostbare tijd, die ze aan andere belangrijke zorgtaken kunnen besteden.”

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen