Slimme bril, nieuw bewegingssysteem bij Noordwest

De Noordwest Ziekenhuisgroep heeft de afgelopen weken diverse zorginnovaties ingezet. Zo wordt er op de locatie Alkmaar sinds kort gewerkt met een zogeheten slimme bril ter ondersteuning van operaties. Daarnaast is er zowel in Alkmaar als op de locatie in Den Helder een nieuw bewegingssysteem in gebruik genomen om patiënten te stimuleren tot beweging.

Sinds eind juni maken chirurgen van de Noordwest Ziekenhuisgroep op de locatie Alkmaar gebruik van een ‘chirurgische slimme bril’. Chirurgen kunnen experts van buiten het ziekenhuis bij een operatie betrekken voor advies en ondersteuning. Bij de eerste operatie waar de bril gebruikt werd, kreeg de vaatchirurg bij een patiënt met een aneurysma in de buikaorta virtuele ondersteuning van een productexpert.

Slimme bril uitkomst in coronatijd

De slimme bril is een uitkomst in coronatijd, benadrukt de ziekenhuisorganisatie. Hij is uitgerust met een microfoon en twee camera’s, waaronder een met een optische zoomlens. De expert op afstand kan deze camera bedienen en desgewenst in close up de voortgang van de operatie volgen. De arts kan de bril bedienen met spraakcommando’s.

De innovatie wordt volgens Noord-Hollandse ziekenhuisgroep wereldwijd voor het eerst zo toegepast. Noordwest werkt hierbij samen met technologieleverancier Medtronic. Tijdens de ingreep kon een technisch expert van Medtronic de arts ondersteunen tijdens het plaatsen van een vaatprothese via de liezen.

Meest optimale, veilige zorg

De betrokken vaatchirurg dr. Robin Hulsebos spreekt over een positieve ervaring. “De slimme bril maakt het mogelijk om op elk gewenst moment een expert te raadplegen die zich waar dan ook bevindt. Dat biedt een heel belangrijke extra mogelijkheid om patiënten de meest optimale en meest veilige zorg te bieden.”

Met name in coronatijd is het volgens Hulsebos van belang dat zo min mogelijk mensen aanwezig zijn in de OK. “Dankzij de bril kunnen we nu een beroep blijven doen op externe experts. Ook kunnen wij externe partijen adviseren. Dat komt het resultaat voor de patiënt ten goede en daar gaat het om.” Ook kunnen medisch professionals dit soort oplossingen in de toekomst inzetten om kennis en expertise op een snelle en toegankelijke manier op afstand met elkaar te delen.

SilverFit 3D bewegingssysteem

De ziekenhuisgroep heeft in juli op locaties Alkmaar en Den Helder een nieuw bewegingssysteem in gebruik genomen. De SilverFit 3D biedt bewegingsoefeningen in spelvorm aan. Het is mogelijk om alleen of in groepsverband in beweging te komen. Het systeem biedt keuze uit balans-, loop- en zitoefeningen en uit oefeningen die beweging en cognitie combineren (zoals hoofdrekenen en puzzelen).

Het niveau van de spellen kan precies op de patiënt worden afgestemd, vertelt Marlou Staal, fysiotherapeut in Alkmaar. “Bewegen is goed voor iedereen. Juist ook voor een patiënt die in het ziekenhuis verblijft. De conditie blijft beter op niveau en het heeft een positief effect op het herstel. Het is dan ook een hele mooie aanvulling op ons beweegprogramma Beweeg je beter.”

Virtueel bestemmingen bezoeken

Dit beweegprogramma is er op gericht om bewegen tijdens een opname onder de aandacht te brengen. Zo zijn er op verschillende verpleegafdelingen beweeghoeken gerealiseerd met onder andere hometrainers en oefengidsen. In sommige beweeghoeken staan speciale fietsen waarbij de patiënt virtueel wereldwijd verschillende bestemmingen kan bezoeken. Daarnaast zijn er loop- en themaroutes uitgezet om het lopen te stimuleren.

De bewegingssystemen zijn beschikbaar gesteld door Da Vinci Derivatives en Duin & Pedroli via Vrienden van Noordwest. De Vrienden zetten zich in om het verblijf van patiënten binnen Noordwest Ziekenhuisgroep aangenamer te maken en het herstel te bevorderen. Zij realiseren wensprojecten die niet uit het standaard ziekenhuisbudget kunnen worden betaald. Zo verandert de manier waarop patiënten hun bezoek en verblijf ervaren én wordt een bijdrage geleverd aan zorginnovaties, stelt Noordwest.

Optimaal benutten capaciteit

Noordwest Ziekenhuisgroep voerde onlangs nog een Hospital control center in. Het HCC is een ruimte waar alle operationele en tactische data bij elkaar worden gebracht. Op deze manier kan de beschikbare capaciteit, zoals personeel, operatiekamers en bedden, optimaal benut en op elkaar afgestemd worden.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
wervelkolom
MST Introduceert nieuwste robot voor neurochirurgie
Kind in ziekenhuis
Studie naar ‘minder piepjes en alarmen’ op IC gehonoreerd
Innovaties Radiologie
Philips toont nieuwste innovaties op radiologieconferentie
duurzaamheid
Zorgaanbieders moeten samen richting geven aan duurzaamheid
Prostaatonderzoek MRI
Ontwikkeling AI-oplossingen voor MRI- prostaatonderzoek
ICT rukt snel op in de zorg en is bij steeds meer toepassingen nodig. Investeringen in ICT blijven volgens de ICT Benchmark Ziekenhuizen om verschillende redenen achter, waardoor de zorgtransitie lastiger verwezenlijkt kan worden.
Beperkte ICT-investeringen remmen zorgtransformatie
Radiologie Beeldbeschikbaarheid
De sneltrein naar de Rijkszorgdatastaat
RIVM
Rapportage RIVM: Data bewijst effectiviteit gecombineerde leefstijlinterventie
Sensoren Prothese
Sensoren in prothese-enkel zorgen voor evenwicht
Digitaal contact
Digitaal contact via de app groeit bij Bravis
Volg jij ons al?