Search
Close this search box.
Search

Slimme prothese verbetert kwaliteit van leven patiënt

De Amerikaanse telecomoperator AT&T en Hanger, leverancier van oplossingen voor orthopedische en prothetische patiënten, hebben samen een op zichzelf staand connected device voor prosthetische ledematen ontwikkeld. Het prototype kan aan protheses worden bevestigd onder de knie en via het mobiele netwerk van AT&T worden medische data verstuurd naar een cloudplatform.

Het nieuw ontwikkelde apparaat praat via een mobiele verbinding rechtstreeks met de zorgverlener, die op zijn beurt beschikt over medische data afkomstig op basis waarvan zeer gepersonaliseerde zorg kan worden verleend. Het prototype prothese is ontwikkeld door AT&T Foundry, de innovatietak van de operator.

Het apparaat is voorzien van onder meer een versnellingsmeter, gyroscoop, magnetometer en LTE-modem. Tevens werd een iOS-app ontwikkeld met portals voor zowel patiënten als zorgverleners, zodat het makkelijker is om informatie te bekijken en advies te geven.

Videobellen met zorgverlener

Via de app kunnen patiënten inzage krijgen in hun beweging en kunnen zij een videoconsult opzetten met een zorgverleners van Hanger Clinic. Zorgverleners kunnen bovendien contact opnemen met patiënten wanneer zij bijvoorbeeld onregelmatigheden in patronen zien. Het doel is om mensen te helpen om sneller en beter om te leren gaan met hun prothese.

De komende maanden zal Hanger vijf apparaten gaan testen. Via diverse proof-of-concepts zal uiteindelijk een apparaat worden ontwikkeld dat in real-time omgevingen kan worden gebruikt.

Over de ontwikkelaars

Hanger levert diensten en oplossingen voor orthopedische en prothetische patiënten in de VS op meer dan 640 locaties en zo’n 650.000 patiënten bezoeken jaarlijks deze centra. Het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd in Austin, Texas.

AT&T opende dit jaar nog een faciliteit binnen AT&T Foundry, gericht op verticale sectoren waaronder healthcare. In het centrum wil de provider in samenwerking met partners de mogelijkheden van nieuwe technologie testen op het gebied van 5G, AI, SDN en IoT.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
Volg jij ons al?