Slimme sensoren ‘luisteren’ naar wond

12 augustus 2019
Wond
Technologie
Nieuws

Wetenschappers van de Britse Heriot-Watt University ontwikkelen een systeem waarbij slimme sensoren ‘luisteren’ naar een wond om te kunnen bepalen of en hoe deze zal genezen. De nieuwe oplossing kan ervoor zorgen dat bij controle van een wond voortaan de pleister of het verband niet hoeft te worden verwijderd.

De onderzoekers leunen bij de ontwikkeling van het systeem sterk op data. Deze data helpt bij het in kaart brengen van de structuur van wonden en kan het genezingsproces beter in kaart worden gebracht. Voor het onderzoek maken de onderzoekers gebruik van huidlagen van varkenshuid die microscopisch worden onderzocht en in 3D-beelden worden omgezet. Dit is om te zien hoe de huid zich gedraagt na bijvoorbeeld een snijwond.

Vervolgens plaatsen de onderzoekers een sensor ter grootte van een suikerkorrel op het weefsel om te kunnen ‘horen’ hoe de wond zich gedraagt op basis van vibraties van het beschadigde weefsel.

Meer onderzoek slimme wondzorg in NL

Onlangs maakte de NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) bekend ruim 400.000 euro te stoppen in onderzoek aan de TU Eindhoven naar ‘slimme oppervlaktes’ die vloeistoffen afscheiden en absorberen. Dit zou nieuwe mogelijkheden bieden op het gebied van gezondheid, zoals het sneller laten genezen van wonden. 

Gecontroleerde afgifte van vloeistof uit het oppervlak is belangrijk voor zelfreinigende systemen, waarbij het vrijgegeven smeermiddel de bevochtigbaarheid van het oppervlak wijzigt en de hechting van verschillende verontreinigingen afstoot. Dergelijke slimme oppervlaktes kunnen ook worden gebruikt voor biomedische doeleinden, zoals huidpleisters, om de luchtvochtigheid te beheersen en langzaam antibiotica vrij te geven om wonden te genezen.

Samenwerking bij complexe wondzorg

In mei startten de vier grote zorgverzekeraars gaan samenwerken op het gebied van registratie van resultaten bij complexe wondzorg. Zo worden er voortaan uniforme vragenlijsten gebruikt. De administratie rondom deze wondzorg moet zo eenvoudiger worden voor zorgaanbieders. Bovendien levert één gezamenlijke registratie veel data op die zorgaanbieders in staat moet stellen zorg beter af te stemmen op de verzekerde en kan registratiesoftware gestandaardiseerd worden.

Zorgprofessionals hebben de afgelopen jaren met een aantal zorgverzekeraars afspraken gemaakt over triage, verwijzingen en verbandmiddelen die worden gebruikt in de wondzorg. De reden hiervoor is dat een goede triage van complexe wonden, de behandeling en het monitoren van het verloop van de genezing bijdragen aan kwaliteit van leven van patiënten.