Dankzij een nieuwe tool op kanker.nl kunnen patiënten nu statistieken omtrent overlevingskansen krijgen die zijn toegespitst op hun precieze situatie.

Slimme tool op Kanker.nl geeft overlevingskansen op maat

Op de website Kanker.nl is een baanbrekende tool gelanceerd waarmee patiënten direct toegang krijgen tot hun specifieke overlevingskansen voor borst-, darm-, long- en prostaatkanker. Deze tool is het resultaat van nauwe samenwerking tussen patiëntenorganisaties, het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en Tilburg University. De tool voorziet patiënten van op maat gemaakte overlevingscijfers op basis van individuele patiënt- en tumorkenmerken.

In de praktijk van de oncologische behandelingen evolueren de benaderingen gestaag naar een steeds meer gepersonaliseerde en op maat gemaakte aanpak. Dankzij geavanceerde technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI), DNA-analyses en omvangrijke DNA-databanken, wordt de kans op verdere verfijning van deze methodiek in de nabije toekomst aanzienlijk vergroot. Patiënten tonen doorgaans een sterke wens om gedetailleerd te worden geïnformeerd over het scala aan behandelopties. Tevens koestert een aanzienlijk deel van de patiënten de behoefte om meer inzicht te verkrijgen in hun specifieke overlevingskansen.

Beter gesprek met arts  

Reeds op verschillende fronten zijn statistieken betreffende overlevingskansen voor diverse kankertypen voorhanden. Niettemin zijn deze statistieken doorgaans van een generieke aard en worden cruciale factoren, zoals de leeftijd van de patiënt, het specifieke type kanker en het stadium waarin de kanker zich bevindt, niet meegenomen.

Met behulp van de nieuwe digitale tool ontwikkeld door Kanker.nl kunnen patiënten nu, indien zij dat wensen, op maat gemaakte overlevingsstatistieken opvragen door een reeks vragen digitaal te beantwoorden. Dit initiatief bewerkstelligt een transformatie in hoe patiënten hun aandoening benaderen. De verstrekte gegevens dragen eveneens bij aan een betere voorbereiding van individuen op hun gesprekken met de behandelend arts.

Gepersonaliseerde overlevingskansen

De grondslag van deze innovatieve tool ligt in het Nederlandse Kankerregistratie (NKR), dat reeds informatie bevat omtrent de gemiddelde overlevingskansen van patiënten met uiteenlopende kankersoorten. Desalniettemin heeft recent onderzoek, uitgevoerd door de Nederlandse Kankerregistratie (IKNL) en Tilburg University, uitgewezen dat patiënten de behoefte hebben aan meer gepersonaliseerde informatie met betrekking tot overlevingskansen. Als reactie hierop hebben de onderzoekers de overlevingspercentages afgestemd op specifieke kenmerken van patiënten en tumoren, waaronder het type kanker, geslacht, leeftijd, jaar van diagnose en het stadium van tumorgroei.

Frenk Kapiteijn, een adviseur bij IKNL, onderstreept het belang van de betrokkenheid van de patiënt in dit proces. “We hebben gezocht naar kenmerken die een significant verschil maken en die tegelijkertijd bij de patiënten bekend zijn en dus door hen kunnen worden ingevuld. Dit omvat in veel gevallen variabelen zoals het kankertype, geslacht, leeftijd, jaar van diagnose en het stadium (uitzaaiingen) bij de diagnose.” Voor enkele kankertypen kunnen aanvullende gegevens worden ingevoerd, zoals PSA- en Gleason-scores voor prostaatkanker, en subtypes voor borstkanker.

Nieuwe tool met potentieel

Ruben Vromans, een onderzoeker bij Tilburg University, onderstreept het potentieel van deze tool. “Dankzij het Nederlandse Kankerregistratie beschikken we over gegevens zoals leeftijd, geslacht, jaar van diagnose, tumortype en stadium, die gedurende meer dan 30 jaar zijn verzameld. In samenwerking met kanker.nl zullen we overlevingskansen op maat aan patiënten presenteren.”

Om de privacy van gebruikers te waarborgen, zijn specifieke overlevingspercentages uitsluitend toegankelijk voor geregistreerde gebruikers van kanker.nl. Door in te loggen op hun account kunnen zij toegang krijgen tot de tool ‘Specifieke Overlevingskansen’. Hierin kunnen zij hun individuele kenmerken invoeren, waarna de tool de overlevingspercentages toont van personen met vergelijkbare kenmerken.

In de komende maanden zullen Kanker.nl, IKNL en Tilburg University de tool evalueren aan de hand van feedback van gebruikers. Op basis van deze input zullen verdere verbeteringen worden doorgevoerd en zullen tevens overlevingskansen voor andere kankertypen worden toegevoegd. Dit innovatieve initiatief geeft patiënten weer een stukje extra regie, omdat de tool hen toegang biedt tot gepersonaliseerde overlevingsinformatie en zodoende in staat te stellen weloverwogen beslissingen te nemen omtrent hun gezondheid en behandeling.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
bevolkingsonderzoek
Bevolkingsonderzoek naar longkanker dichterbij dankzij AI
Treantprijs Alarmeringssysteem
Lim wint prijs met alarmeringssysteem voor ouderen
robot
Emotie-intelligente robot detecteert stress
innoveren
Philips mikt op meer mensgericht, duurzamer innoveren
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
Volg jij ons al?