Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Slimme wekkers MedApp moeten medicatietrouw verbeteren

PharmIT brengt samen met databedrijf Sentiance een slimme wekker uit die mensen moet waarschuwen om hun medicatie tijdig in te nemen. De slimme wekker is bedoeld om samen met MedApp gebruikt te worden, een medische app van PharmIT. Het doel is om mensen te helpen die meerdere medicijnen en verschillende innamemomenten hebben.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

MedApp is een mobiele applicatie die mensen waarschuwt wanneer het tijd is om medicatie te gebruiken. Afgelopen november maakte eigenaar PharmIT bekend dat de app al 100.000 keer gedownload is en dagelijks door tienduizenden mensen gebruikt wordt. Het zou daarmee de meest gebruikte medische app in Nederland zijn. PharmIT lanceerde de app in 2015 met als doel dokter en patiënt via mobiele technologie nader tot elkaar te brengen.

Persoonlijk innameschema

Gebruikers van MedApp kunnen onder meer barcodes van hun medicijnen scannen en innamemomenten instellen. Zo ontstaat er een persoonlijk innameschema, waarbij gebruikers wekkers kunnen zetten op de innamemomenten. Dit moet helpen bij het op de juiste momenten innemen van de juiste medicatie, wat ook weer medicatietrouw faciliteert.

De standaardwekkers van MedApp gaan af op vaststaande en door de gebruiker gekozen momenten, dus ook wanneer de gebruiker bijvoorbeeld onderweg is. Om de kans op een vergeten inname te verkleinen, houden de slimme wekkers daarom rekening met tijden dat de gebruiker niet in staat is om zijn of haar medicatie in te nemen.

Sentiance verzamelt data van gebruikers en voorspelt daarmee geschikte momenten voor een alarm. De slimme wekkers van MedApp gaan dus pas af wanneer de gebruiker dat het beste uitkomt. Data wordt daarmee direct ingezet om op de persoon aangepaste zorg te kunnen bieden.
Gebruikers van MedApp kunnen toegang tot de slimme wekkers krijgen door de Onderzoeksmodule (Android) of Testlab (iOS) aan te zetten. Dat kan onder ‘meer’ in het hoofdmenu. Als deze module aanstaat, kunnen de slimme wekkers worden geactiveerd.

Gebruikers merken verbetering medicatietrouw

De slimme wekkers zijn nu een aantal weken live. Uit een vragenronde onder 250 gebruikers blijkt dat bijna 75 procent van hen meent dat de extra innamenotificatie heeft geholpen, waarvan 39 procent zijn of haar medicatie anders was vergeten.

De software van Sentiance volgt de dagelijkse activiteiten en routine van gebruikers. Deze data linkt MedApp vervolgens aan therapietrouw. Een gebruiker die bijvoorbeeld dagelijks van acht tot negen in de auto naar zijn of haar werk zit, kan eventuele medicatiewekkers op dat tijdstip niet afvinken. Sentiance geeft deze informatie door aan MedApp, die de gebruiker dan later een extra innamenotificatie stuurt.

Sentiance (onder andere gefinancierd door Samsung) opereerde al in verschillende bedrijfssectoren, maar was nog niet actief in de zorg. Het bedrijf wil door de samenwerking met PharmIT haar werkveld verbreden en bijdragen aan een oplossing voor een maatschappelijk probleem.
In het kader van de privacy van gebruikers wordt de verzamelde data alleen gebruikt ter optimalisatie van herinnermomenten voor gebruikers, zo stellen de twee initiatiefnemers. Gegevens worden op geen enkele manier gedeeld en alleen verzameld op basis van expliciete toestemming van de gebruiker. Op die manier is de privacy van gebruikers gewaarborgd.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen