Slingeland gestart met Virtual Fracture Care voor thuisherstel

Het Slingeland Ziekenhuis is deze maand gestart met Virtual Fracture Care. Met deze, door het OLVG ontwikkelde app kunnen patiënten met een relatief simpele breuk of stabiel letsel aan banden of pezen die de op de SEH behandeld worden, direct weer naar huis. Bij letsel dat meestal goed en vanzelf herstelt hoeven zij, dankzij de Virtual Fracture Care app, daarna ook niet meer naar het ziekenhuis te komen voor een controleafspraak.

Virtual Fracture Care wordt nu ook bij het Slingeland Ziekenhuis ingezet voor thuisherstel van relatief eenvoudig letsel. Denk daarbij aan een gebroken teen of spaarverwonding. Tot nu toe kwamen deze patiënten vaak standaard terug bij de polikliniek of gipskamer voor een controleafspraak.

Virtual Fracture Care, en de bijbehorende app voor thuis te herstellen, en oefenen, is ontwikkeld door het OLVG. De app is onder coördinatie van het Santeon-netwerk door meerdere ziekenhuizen in Nederland al met succes in gebruik genomen.

Thuisherstel met app

Patiënten die in aanmerking komen voor thuisherstel met behulp van de Virtual Fracture Care app worden tijdens hun bezoek aan de SEH uitgebreid geïnformeerd. In de app staan niet alleen informatie en intstructievideo’s over het letsel, maar ook oefeningen. Daarnaast ontvangen zij ook een patiëntenfolder met extra informatie over het letsel. Mochten er tijdens het thuisherstel en/of het gebruik van de app toch nog vragen de kop op steken, dan kunnen zij contact opnemen met de Breuklijn. Wanneer na contact blijkt dat het nodig is, dan wordt alsnog een controleafspraak gemaakt.

“Het voordeel van virtual fracture care is dat patiënten niet meer onnodig terug naar het ziekenhuis hoeven komen. Daarnaast verwachten wij dat patiënten met de oefeningen in app beter zullen herstellen, omdat deze instructies op elk moment beschikbaar zijn. De app begeleidt de patiënt als het ware door het herstelproces. Patiënten hebben zo meer inzicht en meer regie over hun behandeling en herstel”, vertellen Nicole Langhout (Arts Acute Zorg) en Nicole Camstra (Physician Assistant).

Het OLVG heeft onderzocht dat Virtual Fracture Care zorgt voor een afname van het aantal controleafspraken met meer dan 90 procent. Omdat ook het aantal huisartsenbezoeken niet toeneemt, is er geen sprake van verplaatsing van zorg.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
Treantprijs Alarmeringssysteem
Lim wint prijs met alarmeringssysteem voor ouderen
robot
Emotie-intelligente robot detecteert stress
innoveren
Philips mikt op meer mensgericht, duurzamer innoveren
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Volg jij ons al?