Slingeland Ziekenhuis klaar voor digitale toekomst

Het Slingeland Ziekenhuis heeft op vrijdag 28 oktober een vernieuwde en gestandaardiseerde versie van het elektronisch patiëntendossier HiX in gebruikgenomen. Dankzij deze vernieuwing kunnen zorgprofessionals nu makkelijker samenwerken met andere zorgorganisaties. Tevens is de gegevensuitwisseling met patiënten, bijvoorbeeld voor het PGO, eenvoudiger geworden.

Met een vernieuwde en gestandaardiseerde versie van het elektronisch patiëntendossier (EPD) HiX is het Slingeland Ziekenhuis nu helemaal klaar voor digitale toekomst. Ook het patiëntenportaal kreeg een flinke update. Doordat op 26 en 27 oktober het systeem ‘over’ moest, werden er twee dagen geen spoedeisende behandelingen in het ziekenhuis gedaan en konden patiënten niet in het patiëntenportaal. Zorgverleners konden wel nog in een ‘alleen lezen versie’ gegevens opvragen.

Na deze ongemakken staat er vanaf 28 oktober dus een modern EPD waarvan de inhoud voortdurend wordt verrijkt op basis van de nieuwste inzichten. Zodoende beschikt het Slingeland Ziekenhuis nu én in de toekomst over een up-to-date EPD.

Betere registratiemogelijkheden

Door de vernieuwing van het elektronisch patiëntendossier (EPD) beschikken de zorgmedewerkers over gestandaardiseerde dossierinhoud en betere registratiemogelijkheden. Meestal is eenmalige vastlegging nu genoeg en kunnen vervolgens ook collega’s over deze registraties beschikken. Doordat steeds meer zorginstellingen volgens dezelfde standaarden werken, ‘praten’ hun systemen over dezelfde gegevens en verloopt de samenwerking en informatieoverdracht veilig en efficiënt. De standaardisering bevordert dus de communicatie met andere zorginstellingen.

Zorgorganisaties vernieuwen hun EPD

Ook andere zorgorganisaties zijn druk doende met hun EPD te moderniseren. Recent vernieuwde Rijnstate bijvoorbeeld haar EPD-systeem om de digitale mogelijkheden te optimaliseren. Een ander goed voorbeeld, begin oktober 2022, was er bij Tjongerschans en Medisch Centrum Leeuwarden. Zij wisselen bij patiëntverwijzingen voortaan de relevante behandelgegevens digitaal met elkaar uit. Bijzonder is dat beide Friese ziekenhuizen dit voor de eerste keer in Nederland  doen met verschillende elektronische patiëntendossiers (EPD) – HiX van Chipsoft en het Amerikaanse Epic.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
thuismonitoring
Vaste plek voor Onco-Connect bij Meander MC
Covid-19 diagnostiek AI
AI-programma kan Covid-19 diagnoses stellen
World Conference
ICT&health World conference komt naar Limburg
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Digitale inclusie; NEN 7510 in Deventer; Bestuurswisselingen, en meer
Heupairbag
Succesvolle heupairbag straks ook thuis beschikbaar
Erasmus MC en Maasstad Ziekenhuis leiden een wereldprimeur met flow-gecontroleerde beademing voor ARDS-patiënten op de IC. Deze innovatie belooft minder longbelasting en potentieel minder schade.
IC-beademingspilot mikt op minder longschade  
Geneesmiddelen
Online dashboard voor doorlooptijden geneesmiddelen
Samenwerking Thuismonitoring
Thuismonitoring geeft impuls aan samenwerking en ontzorgt
ouderenzorg
Whitepaper over AI in ouderenzorg gepubliceerd
psycholoog
2,5 miljoen voor praktijkonderzoek naar hybride ggz-zorg
Volg jij ons al?