Smart Food

vr 23 september 2016 - 14:57
Blog

Naast de snelle hap, de fast food, is er ook de slimme hap, smart food. Aanvankelijk ging het daarbij om het zelf slim samenstellen van het voedsel op basis van de ingrediënten en gegevens op de verpakking. Nu ook E-Health zich met voedsel bezig houdt is er een geheel andere dimensie bij gekomen. De complete food chain is zowel het onderwerp van de quantified self, het gezond blijven wonen in het smarthome en ondersteuning bij ziekte of gebrek. Inmiddels al een serieuze wetenschap, food engineering en personalized nutrition.

Waarom smart food?

Dat het juiste voedsel grote invloed heeft op de groei en ontwikkeling, het persoonlijk functioneren, het je gezond en wel voelen en het voorkomen van of beter leefbaar maken van ziekten is al vele duizenden jaren bekend. Tot de komst van E-Health kon de eter eigenlijk alleen maar zelf de voedingsproducten selecteren. Dit op basis van de door de leverancier opgegeven voedingsbestanddelen, toevoegingen en energie waarden plus de algemeen daarover bestaande kennis.

E-Health brengt een aantal geheel nieuwe aspecten. Wij noemen voedingsapps, voedselscanneer, slimme keuken, food engineering en personal nutrition. De laatste twee mede op basis van Big Data.

Voedingsprofiel

Hoe beter het voedsel bij de eter past des te gezonder het voor haar of hem is. Tegenwoordig gaat het daarbij niet alleen meer om de verzadigde vetten, calorieën, vitaminen, suikers, eiwitten en vezels. E-Health brengt het persoonlijk voedingsprofiel. Dat is heel geschikt voor slimme voeding (smart nutrition) op maat bij:

•    Afvallen en gewichtsbewaking.
•    Het voorkomen van allergische reacties.
•    Het gebruik van suiker bij diabetes of vetten bij hart- en vaatziekten.
•    Het aanvullen bij te korten van vitamines, mineralen en voedingssupplementen.
•    Het verantwoord aansterken van zieken en ouderen.

Voeding op maat voor huisdieren is bij smart food ook al mogelijk.

Het smarthome als restaurant

Slim koken thuis bestaat ook al weer enige jaren en is al een soort smakelijk huwelijk tussen consumer electronics en E-Health. De nieuwe elektronische voedselketen integreert optimaal in het smarthome en biedt naast veel gemak ook een gezonde samenstelling op maat van de bewoners.

Een moderne smart food chain reikt van het online bestellen per app op de smartphone of smarttv, het aan de deur afleveren of op een snel-inlaad-punt ophalen, en het verantwoord bewaren in intelligente de koelkast tot het smakelijk bereiden in de slimme keuken.

Wat is er thuis slim aan?

Smart food slaat vanuit de E-Health al zegt op slimme e-voeding. Dat slim kent drie speerpunten:

  1. Het handig en gezond bestellen van voedsel. Dit al of niet aan de hand van gewoon boodschappen doen, het bestellen voor een recept, dieet of healthy food op maat. Het aanbod van geschikte apps in deze is behoorlijk groot.
  2. Het binnenkomen en bewaren van het voedsel. Afleveren aan deur of afhalen van een snel leverpunt bij de supermarkt. Bij het bewaren komt de slimme koelkast met verschillende temperatuurszones, het bijhouden van de voorraad en het (visueel) herkennen van gebruiker in zicht.
  3. Eenmaal in het smart home dan is de vervolgstap aan de slimme keuken. De i-magnetron of i-(bak-)oven die het voedsel herkennen, weten hoe de gezonde voedingswaarde te behouden en op basis van een digitaal recept of dieetgegevens te bereiden.

Nog deels toekomstmuziek is de 3D-printer die maaltijden op het bord afdrukt.

Voedselscanner

Het herkennen van de samenstelling van het voedsel door de gebruiker kan al met behulp van (bar-)codes en opgeplakte product-ID-chips. Momenteel nog vaak een wat ruwe indicatie. Dat moet veel beter kunnen.

De Europese Unie loofde in 2015 al € 1.000.000 uit voor het ontwikkelen van een betrouwbare en voor iedereen bruikbare food scanner. De daaraan gestelde eisen waren onder andere het precies en snel details kunnen verstrekken over de hoeveelheid calorieën in voeding, de ingrediënten, voedingswaarde, allergenen en mogelijk schadelijke voedingsstoffen. Ook moet de scanner feedback kunnen geven aan gebruikers.

Inmiddels zijn er al wearables (armband van GoBe), sleutelhangers (TellSpec) en opsteeksensoren voor de smartphone en tablet verkrijgbaar. Ook de apps voor het uitlezen van codes en ID-chips verbeteren elk half jaar aanzienlijk. Een ander aspect is dat de huidige generatie optische voedselscanners al in staat om fraude te ontmaskeren. Dan weet je ten minste zeker wat je eet!

Omnichannel- strategie

Apps voor het bestellen van voedsel op de smartphone, tablet, smartphone of het dashboard van de connected car zijn heel populair. Op weg naar huis of de super de boodschappen regelen. Dat kan natuurlijk ook thuis voor de smarttv. Dat wekt de interesse op van supermarkten, retailers, speciaalzaken en brands (merken) om in contact met en dichterbij de klant te komen. Een boodschappenlijstje op de display maakt het bestellen van (voorgeselecteerde) voedingswaren heel eenvoudig. Je plaatst deze lijstjes op gezette tijden online waarop het doorsturen naar en bezorgen door de aanbieder volgt.

De meest voor de hand liggende mogelijkheid is het bestellen van boodschappen via een lijstje op het touchscreen van slimme keukenapparatuur dat vervolgens op gezette tijden online doorsturen en automatisch laten bezorgen door de leverancier.

Nog slimmer is de komst van apps die kunnen registeren of een product bijna op of er niet meer is. Die zetten deze producten automatisch het op de boodschappenlijst te en bestellen deze artikelen vervolgens zelf. Desgewenst ook met kortingsbonnen en (spaar-)zegeltjes aan de hand van de door de app in de koelkast geziene voedingswaren. Op dezelfde manier zouden apps zoals Het principe kennen wij al van bijvoorbeeld Vouchercloud.  Wordt de slimme koelkast straks het hoofd inkoop en de bedenker van elke dag een gezonde gevarieerde maaltijd?

Slimme koelkast

Samsung, altijd al een pionier bij slim bruin- en witgoed, heeft zelfs een programmeerbare smart refrigerator die functioneert  als een family Hub. Deze connected fridge beschikt over een touchscreen. WiFi netwerkverbinding, drie ingebouwde camera’s laten de voorraad het apparaat op de smartphone zien, ingebouwde luidsprekers en verbinding met het muziek- en tv-netwerk in huis.

Daarnaast kan de gebruiker via de app Sticky  notities en met Whiteboard tekeningen voor andere gebruikers achter laten op het scherm (dus niet meer op de deur plakken). Verder het plannen op de kalender, bestellen / inkopen via de boodschappenlijst veerbonden met de smartphone, een Internet-browser en het weerbericht.

Slim bereiden

Voor het slim bereiden van voedsel is de keten: De juiste ingrediënten selecteren, deze toevoegen en/of mengen en schudden en vervolgens opwarmen, bakken of braden. Slimme keukenapparatuur kan dat in het smarthome voor een belangrijk deel al zelf. De i-magnetrons, i-ovens, i-grillen, i-friteuses en ook de 3D-printers weten in deze van wanten. Zij herkennen de productcodes, bereidingsinstructies  en digitale recepten vlekkeloos. Ware chef de cuisines en kitchenmasters.

Behalve aanstuurbaar via WiFi en het Internet Of Things ook IFFFT-functionaliteit


Met de 3D-printer

Het afdrukken van voedsel met een daartoe geschikte 3D printer klinkt als de Replicator uit StarTrek. Dat is echter al geen toekomstdroom of utopie meer. De eerste echt werkende modellen zijn er al. Wellicht in 2017 de eerste introductie voor de consument. Het principe is relatief simpel; Een digitaal recept als voedselbouwplan, speciale voedseldraden met eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen en vezels plus een 3D-printer die het allemaal op de juiste temperatuur op jouw bord garneert.

Food engineering

En veelbelovende en nog relatief nieuwe wetenschap is food engineering. Het ontwerpen van gezond voedsel. Het maken van voedsel op maat van de eter heet ook wel personalized nutrition. Nu nog het domein van de wetenschappers in het E-Health-domein. Straks echter voor iedereen bereikbaar.

Nu al kan iedereen zelf zijn voeding op maat inkopen en via digitale recepten op smaak bereiden. Geschikte diëten en voedingsdagboeken zijn als app beschikbaar.